Zlepšovat se můžu ve všem, hodnotí povedenou sezónu Kopřiva

- David Schlegel, Filip Lefenda

Dost možná zlomovou sezónu má za sebou Vít Kopřiva. Třiadvacetiletý Čech zakončil koronavirem ovlivněný ročník vůbec poprvé jako hráč třetí světové stovky a připsal si během něj i premiérový skalp soupeře z TOP 100. Rodák z Bílovce chce ale pochopitelně více. „Stále vidím hodně prostoru, co zlepšit, snad v každém aspektu své hry,“ prozradil po sérii tří jihoamerických challengerů v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. V něm se rozpovídal třeba i o spolupráci s Jaroslavem Pospíšilem nebo plánech do budoucna.

V sezóně 2020 jste se poprvé v životě posunul do třetí stovky mužského pořadí, kde také letošní ročník zakončíte. Polepšil jste si o více než 50 míst v žebříčku. Jste s tímto výsledkem spokojen?
Po středeční prohře se mi teď sezóna hodnotí hůře. Ale jelikož je tam posun, jsem velice rád i za to, že jsem pokořil třetí stovku.

Pořád však nejste na pozicích, které by vám zaručovaly účast alespoň v kvalifikacích grandslamů. Je právě toto hlavní cíl pro rok 2021?
Rozhodně bych si rád na grandslamech zahrál. Nerad si dávám cíle, ale určitě bych se na ně chtěl podívat.

Letošní sezónu hodně poznamenal koronavirus. Jak jste se s tím vyrovnával? Měl koronavirus velký dopad i na vaše příjmy?
Koronavirus ovlivnil úplně každého, takže to bylo velice náročné. Zejména po psychické stránce v době, kdy nebyla vidina turnajů a zápasů. Poté uspořádal Český tenisový svaz hodně akcí, já se ale zrovna vážněji zranil a celou tu dobu jsem se léčil. Naštěstí to dopadlo dobře a mohl jsem naskočit zpátky do sezóny. Co se příjmů týče, dostali jsme podporu od ATP. Ta byla pro nás, hráče z challengerů a futurů, velmi dobrá. Řekl bych, že jsme se měli ještě lépe, než kdyby byly turnaje a s nimi spojené výdaje. Bohužel jsme ale zároveň ztratili půl roku kariéry, to bylo nejhorší.

Už od roku 2016 spolupracujete s trenérem (a také spoluhráčem do čtyřhry) Jaroslavem Pospíšilem. Každý rok se zlepšujete a posouváte výše. Prospívá vám tato spolupráce a budete v ní pokračovat?
Spolupráce s Jardou si hodně cením. Dodal mi strašně moc zkušeností a turnajových návyků jak mimo kurt, tak samozřejmě i na něm. Je pro mě především pořád inspirací, jelikož stále dokáže hrát na vysoké úrovni a je schopný tomu obětovat všechno. Budu velmi rád, pokud bude spolupráce pokračovat. Mohu se posunout ještě dále.

Letos jste třikrát postoupil do čtvrtfinále challengeru, ale ani jednou jste v něm neuspěl. Kterého výsledku si v sezóně ceníte nejvíce a co chybělo k tomu, abyste alespoň jednou došel na turnaji dále?
Nejvíce si asi cením postupu do čtvrtfinále v Marbelle, kde jsem prošel kvalifikací a utekl jsem tam hrobníkovi z lopaty. Ve zbylých čtvrtfinále jsem měl své šance, které jsem nezvládl, nebo zahráli dobře soupeři. Musím se z nich poučit a příště je zlomit na svou stranu. V sezóně si ale velmi cením i jediného titulu, a to z Mistrovství České republiky. Titul je titul a ten pocit z výhry je super.

V závěru roku jste vyrazil na tři turnaje do Jižní Ameriky, kde jste si postupně zahrál v Ekvádoru, Peru a Brazílii. Někteří tenisté si tamní prostředí pochvalují, jiní tvrdí, že se tam nehraje tenis, protože se ve vysokých nadmořských výškách špatně kontroluje míček a strašně to létá. Navíc stojí taková cesta velké peníze. Jaké jsou vaše první dojmy?
Já hrál zrovna turnaje, kde nebyla tak vysoká nadmořská výška. Lima byla přímo u oceánu. I z tohoto pohledu jsem se rozhodl na turnaje letět a zkusit je. Dojmy jsou kladné. Kluby i prostředí, ve kterém jsem se pohyboval, bylo hezké. Měl jsem vše, co jsem k tenisu potřeboval, takže pokud mi to kariéra dovolí, rád bych se tam znovu vrátil. Velkým minusem jsou určitě větší náklady za letenky.

A jak jste spokojený s vašimi posledními výsledky? V Jižní Americe jste uhrál jedno čtvrtfinále a dvě druhá kola…
Kdyby mi před odletem někdo řekl, že uhraji čtvrtfinále a dvakrát druhé kolo, asi bych to bral. Teď mě to ale hrozně mrzí, protože jsem ve všech zápasech prohrál ve třech setech a měl jsem velké šance vyhrát. Takže jsem momentálně zklamaný, ale až to odezní, určitě to špatně hodnotit nebudu.

Jak vnímáte aspekty vaší hry? Jednotlivé údery a schopnost zaútočit, dojít si pro bod? Máte pocit, že jste v tomto udělal letos pokrok?
Já sám jsem se sebou velmi nespokojený a vidím hodně prostoru, co zlepšit, snad v každém aspektu. Progres tam určitě z dlouhodobého hlediska je, ale pořád mám na čem pracovat. Rád bych na sobě pracoval bez různých zdravotních omezení.

V tomto roce jste tolik nehrál čtyřhru. Plánujete to v budoucnu změnit, nebo ji ještě více utlumíte?
Čtyřhru bych určitě rád hrál na každém turnaji, bohužel jsem se letos skoro nikde nedostal skrz silná obsazení. Snad se to v příští sezóně zlepší, protože mi čtyřhra určitě může pomoci vylepšit některé údery. Letos to nebyl záměr, jen to bohužel nevycházelo.

Jak bude probíhat dovolená? Pojedete někam daleko?
Ještě chci odehrát českou extraligu. Poté si dám krátkou pauzu, trošku od tenisu vypnu. Dovolenou jsem ještě neplánoval. Záleží, jaká bude situace okolo covidu.

Jak dlouho bude trvat zimní příprava a na co se během ní chcete zaměřit?
S trenéry jsem se o tom ještě nebavil. Chci si sednout a probrat to. Určitě se budu chtít zaměřit hlavně na servis. Ale těch věcí na zlepšení je spousta a rád bych se věnoval všem.

Jaký bude váš další program? Kdy zase chcete začít hrát turnaje?
Bohužel ještě není turnajový kalendář. Všichni jsme v očekávání, jak to ATP vymyslí a jestli vůbec bude možnost hrát. Snad bude co nejvíce turnajů.

Jak budete trávit Vánoce? Na co se během sváteční doby nejvíce těšíte?
Vánoce strávím určitě s rodinou a přítelkyní. Těším se, že se setkám s celou rodinou. Nejsem moc vánoční typ, který by svátky nějak zvlášť prožíval, ale určitě si užiji Štědrý den a tradice okolo. Samozřejmě se těším i na jídlo a cukroví (úsměv).