Nominace na ocenění WTA: Ve výběru je i deblistka Strýcová. Azarenková a Šwiateková mají dvě šance

- Marek Bartošík

Asociace WTA oznámila nominace v pěti kategoriích na ocenění za rok 2020. Trofej pro nejlepší hráčku roku můžou získat Sofia Keninová, Viktoria Azarenková, Simona Halepová, Naomi Ósakaová, Aryna Sabalenková a Iga Šwiateková. Ve čtyřčlenném výběru na nejlepší deblový pár sezóny se objevila také Barbora Strýcová s tchajwanskou parťačkou Su-wej Sie.

Hlavní kategorie ocenění WTA je letos bez českého zastoupení. V nominaci na nejlepší hráčku roku naopak podle očekávání nechybí všechny vítězky letošních grandslamů (Sofia Keninová, Naomi Ósakaová, Iga Šwiateková), doplní je finalistka US Open Viktoria Azarenková, šampionka z Dubaje, Prahy a Říma Simona Halepová a také Aryna Sabalenková, která zakončila sezónu triumfy v Ostravě a Linci.

Bývalá světová jednička Azarenková má šanci také na ocenění za comeback roku. Devatenáctiletá Šwiateková, jež v říjnu senzačně ovládla Roland Garros, aspiruje na cenu pro hráčku s největším zlepšením.

Ve zmíněné kategorii se naopak mezi nominované nevešla Barbora Krejčíková, ačkoliv během letošní sezóny poskočila ze 131. na 65. místo žebříčku.

Jedinou českou tenistkou mezi nominovanými tak je Barbora Strýcová, která je spolu se Su-wej Sie ve výběru na nejlepší deblový pár roku. Česko-tchajwanská dvojice letos získala hned čtyři trofeje (Brisbane, Dubaj, Dauhá, Řím). V této kategorii jsou však velkými favoritkami Kristina Mladenovicová a Tímea Babosová, které letos ovládly Australian Open a Roland Garros.

Ženská tenisová asociace dále uděluje mimo jiné cenu fair-play (Karen Krantzcke Sportsmanship Award), již získala osmkrát za posledních devět let Petra Kvitová. Její hegemonii narušila pouze v roce 2012 populární Belgičanka Kim Clijstersová.

O držitelkách ocenění bude jasno příští týden.

Nominace v jednotlivých kategoriích

Hráčka roku
Sofia Keninová (USA)
Viktoria Azarenková (BLR)
Simona Halepová (ROU)
Naomi Ósakaová (JPN)
Aryna Sabalenková (BLR)
Iga Šwiateková (POL)

Deblový pár roku
Kristina Mladenovicová (FRA), Tímea Babosová (HUN)
BARBORA STRÝCOVÁ, Su-wej Sie (TPE)
Alexa Guarachiová (CHI), Desirae Krawczyková (USA)
Nicole Melicharová (USA), I-fan Sü (CHN)

Comeback roku
Viktoria Azarenková (BLR)
Cvetana Pironkovová (BUL)
Laura Siegemundová (GER)
Patricia-Maria Tigová (ROU)

Hráčka s největším zlepšením
Iga Šwiateková (POL)
Jennifer Bradyová (USA)
Fiona Ferrová (FRA)
Ons Džabúrová (TUN)
Jelena Rybakinová (KAZ)

Nováček roku
Nadia Podoroská (ARG)
Martina Trevisanová (ITA)
Leylah Fernandezová (CAN)
Ann Li (USA)