Tenisté vyrazí do Melbourne v polovině ledna. Kdy se dočkají Australian Open?

- Jan Vojkůvka

Zdá se, že dlouhá jednání ohledně australské části příští sezony začínají konečně finišovat. Podle nejnovějších informací se v nejbližší době oficiálně ohlásí důležité termíny pro příjezd tenistů do Austrálie i start Australian Open. Čtrnáctidenní karanténa by měla začít 17. ledna po přicestování posledních hráčů, grandslam v Melbourne by pak měl odstartovat 8. února.

Informace ohledně Australian Open i povoleného příjezdu tenistů do státu Victorie zveřejnily australské deníky The Age a Sydney Morning Herald. Obě média obdržela dopis od šéfa Australského tenisového svazu a zároveň turnajového ředitele Australian Open Craiga Tileyho.

Podle dostupných informací mohou hráči vyrazit do Austrálie 15. ledna, nejpozději však musí dorazit 17. ledna, kdy se také spustí povinná čtrnáctidenní karanténa.

Během této karantény budou moci tenisté i se svým doprovodem cestovat z hotelu na kurty či do tělocvičny a v těchto prostorech mohou strávit až pět hodin denně. To je velmi důležité zejména kvůli přípravě na samotný grandslam v Melbourne. Hráči se budou moci pohybovat pouze v Melbourne Parku a Albert Reserve Tennis Centre.

Karanténa tenistů skončí na konci ledna. Samotné Australian Open pak odstartuje podle nejnovějších plánů 8. února. Mezi koncem karantény a začátkem Australian Open tak existuje týdenní prostor, během něhož může proběhnout jak kvalifikace, tak přípravné turnaje ATP a WTA, které by se rovněž odehrály v Melbourne.

Původní termín začátku Australian Open byl stanoven na 18. ledna. Odklad o tři týdny výrazně zasáhne pokladnu Australského tenisového svazu a samotného turnaje. Pořadatelé totiž podle informací uhradí tenistům nejen cestovní náklady, ale také ubytování a jídlo i během karantény. Australský tenisový svaz spočítal, že výdaje by se tím měly navýšit až o 100 milionů australských dolarů. Prize money na Australian Open by mělo zůstat v plné výši.