Druhý ročník ATP Cupu byl zrušen! Proběhne kvalifikace Australian Open v jiné zemi?

- Jan Vojkůvka

Situace kolem začátku příští sezony se nadále komplikuje. Tradiční australské turnaje už s jistotou nezačnou v původním termínu a z místních médií dokonce přišla zpráva, že druhý ročník ATP Cupu se vůbec konat nebude. Zároveň se začíná spekulovat nad tím, že by se kvalifikace Australian Open mohla konat mimo Austrálii.

Týmový ATP Cup, kterým letos premiérově začala sezona na mužském okruhu, si na svůj druhý ročník bude muset rok počkat. Podle nejnovějších informací z Austrálie se totiž tento turnaj, který se konal napříč několika místními státy, konat nebude.

Důvodem není jen pandemie koronaviru, ale také problémy s termíny. Stále totiž není jasné, kdy budou moci tenisté do Austrálie přicestovat. Původní termíny v polovině i na konci prosince totiž byly zamítnuty.

Jako velmi problémové se ukazuje i to, že by tenisté mohli do Austrálie přicestovat první lednový týden. Byť je tento scénář stále ve hře, začíná se spekulovat i o příjezdu v polovině ledna či dokonce později. Jedinou jistotou je, že grandslam v Melbourne nezačne dříve než v únoru.

To bude mít samozřejmě dopady na kalendáře ATP a WTA. Oba okruhy se snaží vytvořit kalendář pro nadcházející sezonu a stále více se zdá, že sezona by mohla začít ve zcela jiných destinacích, než na co jsou tenisté zvyklí. Dokonce se zvažuje, že by únorové turnaje byly pořádány v prvních dvou lednových týdnech. Jednalo by se asi o dobrý kompromis, který by ale znovu dost zkomplikoval počítání světových žebříčků.

Dobrou zprávou je, že se stále počítá s variantou, při níž by hráči mohli během australské čtrnáctidenní karantény trénovat. Nad dodržováním karantény a toho, že hráči budou cestovat pouze mezi hotelem a kurty, by měli ve státu Victoria (kde by se hrálo Australian Open i přípravné turnaje) dohlížet policisté.

Spekuluje se rovněž nad tím, jak vyřešit situaci kolem grandslamové kvalifikace. Tu byli pořadatelé dokonce ochotni obětovat, ale zdá se, že by mohlo dojít k zajímavému řešení. Kvalifikace pro Australian Open by se totiž mohla odehrát v jiné zemi ještě před příjezdem tenistů do Austrálie.

Mezi zvažovanými místy jsou Dubaj, Dauhá či Singapur. Tenisté, kteří by se kvalifikovali, by následně mohli odcestovat do Melbourne, kde by se podrobili karanténě a rovnou nastoupili do hlavní soutěže grandslamu. Netýkaly by se jich tedy přípravné turnaje, na které by se však s největší pravděpodobností vůbec nedostali. Pokud by tedy Australský tenisový svaz nevytvořil pro tyto níže postavené tenisty na žebříčcích challengery (pro muže) a turnaje ITF (pro ženy).

Ze všech těchto informací a spekulací je však zřejmé, že příští sezona bude výrazně ovlivněna situací kolem pandemie koronaviru. Pro ATP i WTA se může jednat o výrazné komplikace s ohledem na skládání kalendářů a nelze dělat nic jiného, než doufat, že bude co nejméně turnajů zrušeno.