Nesmí hrát na domácím turnaji. Je to ostuda, zlobí se Lopez

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Feliciano Lopez je v tenisovém prostředí unikátní exemplář. Nejen, že stále aktivně hraje tenis a jeho bohatá kariéra pokračuje, ale zároveň od roku 2019 působí jako turnajový ředitel populárního a obřího turnaje Mutua Madrid Open. Tato funkce však s sebou nese i svá úskalí. Zkušený hráč totiž nesmí na domácím turnaji hrát.

„Je to ostuda, protože v této fázi kariéry je to turnaj, který bych chtěl hrát nejvíce,“ svěřil se Lopez. „Ale od chvíle, co jsem funkci turnajového ředitele přijal, tak jsem věděl, že na tomto turnaji nebudu moci hrát. Už jsem si na to zvykl a nechci nad tím příliš přemýšlet.“

Devětatřicetiletý Lopez, který je na sklonku kariéry, by sice velmi rád na madridském turnaji ještě někdy nastoupil, ale pravidla ATP mu to nedovolí do té doby, než skončí ve funkci turnajového ředitele. V tomto se mužská profesionální asociace drží striktně svých pravidel a regulací.

Lopez by sice mohl požádat o výjimku, ale neexistuje ani sebemenší šance, že by mu byla poskytnuta. „Vlastně jsem se ani na výjimku neptal,“ přiznal Španěl. „Už od první chvíle jsem proti tomu nechtěl ani bojovat. Nemělo by to cenu. Jde i o příklad Tommyho Haase, který požádal o tuto výjimku v Indian Wells, ale ATP řekla ne,“ dodal.

Tommy Haas byl během aktivní kariéry ve stejné situaci jako Lopez. Byť stále hrál, stal se turnajovým ředitelem Masters v Indian Wells. Na americkém turnaji již nastoupit nesměl.

Lopez, který je bývalým 12. hráčem singlu a 9. hráčem deblu, vybojoval během kariéry 7 titulů ve dvouhře a 5 trofejí ve čtyřhře. V té v roce 2016 získal také svůj jediný grandslamový titul na Roland Garros.