Těžká šichta na posledních challengerech. Češi budou čelit ostříleným soupeřům

- Marek Bartošík

V pondělí 30. listopadu začne hlavní soutěž posledních dvou turnajů ATP Challenger Tour v letošní sezóně, bojovat na nich budou celkem tři čeští tenisté. Zatímco Vít Kopřiva pokračuje v jihoamerické šňůře v brazilském Campinas, Zdeněk Kolář a Michael Vrbenský se představí na Maia Open v Portugalsku. Obě akce patří do kategorie Challenger 80, šampion tedy získá 80 bodů do žebříčku.

Ani jeden z trojice českých tenistů nemá na závěrečném challengeru roku přívětivý los. Vít Kopřiva (302.) vyzve v prvním kole antukového podniku v Campinas zkušeného ruského tenistu Tejmuraze Gabašviliho (273.). Pokud bývalého hráče elitní padesátky žebříčku porazí, může ve druhém kole narazit na nejvýše nasazeného Roberta Carballése Baenu (102.).

Kopřiva v posledních týdnech předvádí sympatické výkony – v Marbelle postoupil z kvalifikace až do čtvrtfinále, v Guayaquilu uhrál osmifinále a tento týden v Limě si připsal čtvrtfinále. Díky tomu se v pondělí poprvé objeví v top 300 žebříčku.

Zdeněk Kolář (231.) si zahrál na antuce naposledy v půlce října. Od té doby se zúčastnil čtyř halových turnajů, na nichž získal pouze jednu výhru. Zakončit sezónu lepším výsledkem se pokusí na antukovém podniku Maia Open v Portugalsku, nebude to však mít lehké.

Čtyřiadvacetiletý Čech vyfasoval do prvního kola turnajovou čtyřku Henriho Laaksonena (135.), jenž už byl členem první stovky žebříčku. Kolář se kromě toho představí ve čtyřhře, spolu s Italem Andreou Vavassorim budou plnit roli třetích nasazených. V úvodním střetnutí je vyzvou domácí divoké karty Nuno Borges a Francisco Cabral.

Přes dvoukolovou kvalifikaci se do hlavní soutěže v Portugalsku probojoval Michael Vrbenský (309.), který proti hráčům z osmé a deváté stovky rankingu neztratil ani set. V prvním kole hlavní fáze turnaje už to bude mít dvacetiletý Čech o poznání těžší, jelikož ho čeká nasazená šestka Paolo Lorenzi (144.). Osmatřicetiletý Ital má na kontě jeden titul z turnaje ATP (Kitzbühel 2016), dále ovládl devatenáct antukových challengerů.

Pokud by Vrbenský i Kolář zvládli první a druhé kolo, utkali by se ve vzájemném souboji ve čtvrtfinále.