WTA

Další úspěšná sezóna. České tenistky letos nastřádaly druhý nejvyšší počet titulů

- Marek Bartošík

České tenistky se i v letošní nekompletní sezóně předvedly ve velmi dobrém světle. V celkovém počtu titulů se tentokrát na pomyslný nejvyšší stupínek sice nedostaly, i druhé místo za Spojenými státy je však v konkurenci tenisových velmocí úspěchem. Češky letos na okruhu WTA posbíraly celkem devět trofejí.

V letech 2017–2019 české hráčky zaznamenaly vždy nejvyšší počet titulů v sezóně. Letos dosáhly podobně jako například v roce 2016 na velmi slušnou druhou příčku. Za nejúspěšnějšími Američankami (10 trofejí) přitom Češky zaostaly o jediný turnajový vavřín.

Během řádně osekaného tenisového ročníku 2020 české reprezentantky získaly celkem devět titulů. Pouze jeden byl ze dvouhry – dosáhla na něj Karolína Plíšková zkraje roku v Brisbane.

Hned sedm triumfů Češky ukořistily v ženské čtyřhře, z toho čtyřikrát zásluhou Barbory Strýcové, jíž se dařilo po boku Su-wej Sie (společně ovládly Brisbane, Dubaj, Dauhá a Řím). Sympatickou českou sbírku doplnila Barbora Krejčíková titulem z mixu, který získala na Australian Open spolu s Chorvatem Nikolou Mektičem.

Za nejúspěšnější Američanky, jež se na první místo tabulky vrátily po čtyřech letech, bodovaly mimo jiné Sofia Keninová (Australian Open, Lyon) a deblistka s českými kořeny Nicole Melicharová (Adelaide, Štrasburk).

Dělené třetí místo v tabulce úspěšnosti zemí obsadily s počtem pěti trofejí Bělorusko, Rumunsko a Nizozemsko.

Počet titulů hráček z ČR (dvouhra + čtyřhra vč. mixu)

Barbora Strýcová 0+4
Barbora Krejčíková 0+2 (1x se Siniakovou)
Karolína Plíšková 1+0
Kateřina Siniaková 0+1 (s Krejčíkovou)
Kristýna Plíšková 0+1 (s Hradeckou)
Lucie Hradecká 0+1 (s Kr. Plíškovou)
Květa Peschkeová 0+1