Česko-ukrajinská kometa: Je to obrovský zážitek, popisuje nevídané možnosti

- Michal Hladký

Vitalij Sačko je kometou mužského ukrajinského tenisu. Poté, co se během celé kariéry objevoval jen na turnajích nižší kategorie, najednou hráč bydlící v Prostějově povstal jako bájný Fénix a vyletěl vstříc životním výkonům. A jedny z takových momentálně předvádí v hlavním městě Peru – Limě.

Kdyby Sačkovi někdo před rokem řekl, jak bude vypadat jeho závěr sezony 2020, asi by ho považoval za blázna. Tehdy tenista šesté stovky světového žebříčku objížděl podniky na okruhu ITF.

Zlom nastal letos v říjnu. Ukrajinec, jenž žije od útlého věku v Česku, zázračně prošel z kvalifikace turnaje ATP Tour 500 ve Vídni a stopku mu vystavil až samotný Dominic Thiem.

Pouhé štěstí? Možná. Teď už ale jeho výsledky o tomto faktoru doopravdy nejsou. 

Třiadvacetiletý pravák využil získaných financí z prvního kola ve Vídni a vyrazil uplatnit dobrou formu na challenger do Limy, hlavního města Peru. „Rozhodně jsem to neměl v plánu. Všechno se skvěle sešlo a já toho chtěl využít,“ nechal se Vitalij Sačko slyšet pro Tenisový svět.

Do jisté míry lze říct, že Sačkovi vídeňský zázrak změnil život. Alespoň na několik následujících týdnů. „V Americe jsem ještě nikdy nebyl, taky jsem nikdy tak daleko neletěl. Je to pro mě všechno obrovský zážitek,“ povídá. A zásadní problémy s časovým posunem nemá. „Jen vstávám každý den v šest ráno, to se mi nikdy nestávalo,“ směje se.

Ale Sačko nepřijel pouze obdivovat dědictví Inků. Hraje tu životní turnaj a zase o sobě dává hodně vědět. Ve dvouhře dnes hraje semifinále, ve čtyřhře pak bude po boku Američana Altamirana bojovat o svůj premiérový titul na Challenger tour.

Už teď je jasné, že se přiblíží na dohled TOP 400 v žebříčku ATP. To je oproti loňsku posun přibližně o 200 míst. A v Peru jeho letošní cesta nekončí, Sačko se následně přesune na turnaj do Brazílie.

„Po výsledkové stránce rozhodně hraji nejlepší tenis v kariéře. Na tréninku jsem hrál už delší dobu dobře, nedokázal jsem to však přesunout do zápasů,“ říká Ukrajinec, načež dodává, že za vším stojí neskutečná psychická vzpruha, kterou mu dodala vídeňská senzace.

Výsledky Vitalije Sačka ve dvouhře na challengeru v Peru

1. kolo: Sergio Galdós (PER, 1906.) 4:0, skreč 
2. kolo: Facundo Bagnis (ARG, 125.) 3:6, 6:1, 7:6(5) 
Osmifinále: Juan Manuel Cerundolo (ARG, 349.) 6:4, 6:3 
Čtvrtfinále: Alejandro Tabilo (ARG, 175.) 6:4, 6:4