ITF

Skvěle! Český talent znovu uspěl a bude bojovat o finále

- Radek Štohl

Nezaváhal ani ve čtvrtfinálovém duelu a postoupil mezi čtyři nejlepší hráče turnaje. Čtvrtý nejvýše nasazený tenista řeckého tenisového podniku v Irakliu Jiří Lehečka v pátečním dopoledním zápase otočil duel proti Němci Lucasi Gerchovi, kterého porazil 1:6, 6:1, 6:2.

Letošní sezóna je pro nedávno devatenáctiletého tenistu výborná. Po návratu na tenisové okruhy nejprve vybojoval osmifinále challengeru, na stejné úrovni posléze dokráčel až do semifinále, v Praze ovšem padl s bývalým hráčem TOP 100 Kamilem Majchrzakem 6:4, 1:6, 2:6.

O týden později postoupil do finále turnaje nižší kategorie RPM Prague Open, ze kterého bral premiérový titul mezi dospělými. Na třetí pokus tak zvládl zápas o trofej.

Jiří Lehečka ve druhé polovině listopadu zavítal do řeckého Iraklia. Napoprvé zde vypadl po úvodním zápase, na konci listopadu ovšem dostal šanci bojovat o finále.

Český talentovaný mladík si během prvních dvou zápasů počínal suverénně. Tobyho Alexe Kodata porazil 6:3, 6:2, ve druhém kole přehrál Šo Šimabukuru 6:4, 6:0. Mohl se tak těšit na páteční čtvrtfinále, ve kterém bojoval o postup do pátého semifinále v této kategorii.

Vstup do zápasu mu však vůbec nevyšel. Během 24 minut vyhrál pouhých deset fiftýnů, v posledních třech gemech dokonce neuhrál jediný míček. Od další sady se však vše změnilo.

Lehečka zásluhou dvou brejků vedl už 4:0, následně si v dlouhé hře udržel podání. O chvíli později slavil zisk setu 6:1.

Do závěrečného setu vstoupil brejkem, o jehož výhodu nepřišel. Soupeř se pokoušel ještě vzdorovat za stavu 5:2 pro Lehečku, který ovšem odvrátil dva brejkboly. Po čtvrtém využitém mečbolu se už mohl radovat z postupu mezi čtyři nejlepší hráče turnaje.

Rovněž v něm bude patřit k papírovým favoritům. Vyzve lepšího z dvojice Mateus Alves (584.) – Henry Patten (1254.).

Jiří Lehečka zásluhou semifinále znovu vylepší kariérní maximum. V prosinci se minimálně posune do TOP 350. Sezónu přitom začínal na 621. pozici.

17th Lyttos Beach ITF World Tour, Iraklio (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (359.) – Lucas Gerch (GER, 452.) 1:6, 6:1, 6:2