Poprvé po 18 letech! Federer chybí v nominaci na prestižní ocenění

- Jan Vojkůvka

Ocenění Stefan Edberg Sportsmanship Award, které se uděluje tenistům za příkladné sportovní chování od roku 1977 (až do roku 1996 pod názvem ATP Sportmanship Award), v posledních 18 letech mělo jednu jistotu. Mezi nominovanými figuroval Roger Federer, který sám hned tuto trofej hned třináctkrát získal. Letos ovšem v nominaci poprvé od roku 2002 schází.

Federer ovládl Stefan Edberg Sportmanship Award v letech 2004 až 2009 a poté mezi roky 2011 až 2017. Jeho dominanci narušil pouze v letech 2010, 2018 a 2019 Rafael Nadal (během prvních dvou nominací Federera v letech 2002 a 2003 získal ocenění Paradorn Srichaphan).

Jenže letos se Federer o Edbergovo ocenění ucházet nebude. Informaci přinesl na svém Twitter Michal Samulski.

Důvod je přitom jednoduchý. Švýcar v této sezoně odehrál pouze Australian Open, kde dokráčel do semifinále a ve zbytku sezony nestartoval. Mohou za to dvě operace kolene, po kterých se teprve nyní začal připravovat na svůj comeback na kurty, který by rád provedl na začátku příští sezony.

Favoritem na zisk Stefan Edberg Sportsmanship Award je tak Rafael Nadal, který by získal tuto cenu počtvrté v kariéře. Mezi jeho soupeři figuruje Švýcar Stan Wawrinka. Další jména finalistů zatím nebyla zveřejněna.