Vzpomínky na Maradonu. Fandil proti Čechům, pak si přišel pro raketu

- Jan Vojkůvka

Informace o úmrtí fotbalové legendy Diega Maradony zasáhla celý sportovní svět. Na jednoho z nejlepších hráčů všech dob si nyní jistě vzpomněli i čeští tenisté, kteří s ním zažili jednu velice zajímavou osobní zkušenost. Září 2012, vyhrocené semifinále Davis Cupu na argentinské půdě a Diego Maradona jako bouřlivý fanoušek na tribuně. Po zápase pak Maradona osobně došel za Radkem Štěpánkem...

Byla to tehdy v roce 2012 velká událost. Aréna v Buenos Aires se otřásala v základech při každém vyhraném fiftýnu domácích hráčů. A jeden z nejvěrnějších fanoušků na tribunách? Ano, samotný Diego Maradona!

Maradona, spolu se svými krajany, byl svědkem nervydrásající pětisetové bitvy mezi Berdychem a Monacem. Duel nakonec český tenista vyhrál 6:1, 4:6, 1:6, 6:4, 6:4. „Byl to čtyřhodinový pětiseťák a Maradona to celé odfandil,“ vzpomíná po osmi letech mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal a přidává několik perliček. „Zaujalo mě, že měl dvoje hodinky, na každé ruce jedny. A když si všiml, že ho někdo fotí, tak hned vyplazoval jazyk,“ smál se Tejkal.

Ani ve chvíli, kdy Berdych získal v páté sadě vedení a podával na vítězství, však milovník sportu Maradona nepřestal svého favorita Monaca povzbuzovat. „V okamžiku, kdy mnozí už to brali za prohraný zápas, tak on stál, tleskal a fandil,“ oceňuje Tejkal.

I když Maradona podporoval argentinského tenistu všemožně, po čtyřech hodinách nakonec získal Berdych pro Česko první bod a vyrovnal na 1:1. Postup pak naši hráči získali výhrami v sobotní čtyřhře a nedělním souboji mezi Berdychem a Berlocqem. Češi se tak dostali do finále, kde celý Davis Cup vyhráli.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Radek Stepanek (@radek_stepanek)

Avšak semifinálová vzpomínka na zápas pod dohledem Maradony je nesmazatelná. Parque Roca, kde se tehdy třídenní semifinálové klání odehrálo, bylo beznadějně vyprodané. Našlapané tribuny vytvářely skutečně divoké prostředí. A mezi domácími příznivci se velmi činil fenomenální fotbalista.

„Někdy od půlky týdne se začalo šuškat, že dorazí Maradona. Skutečně se pak ukázalo, že je to tam pro ně Bůh,“ dodal Tejkal.

Byť Berdych vyhrál, a Češi nakonec Argentince v semifinále vyřadili, Maradona se ukázal v tom nejlepším možném světle. „Úplně bez problému se potom potkal s Radkem Štěpánkem, kterého poprosil o raketu a velmi ochotně se s ním vyfotil a zapózoval, stejně jako s dalšími členy výpravy. Takže členové týmu mají vzpomínku na Argentinu i na Maradonu,“ podotkl Tejkal.

„Myslím, že jsme ho všichni viděli poprvé tak zblízka. Překvapilo nás, jak byl malý. To při sledování jeho zápasů rozhodně poznat nebylo,“ doplnil Tejkal.

Na semifinále Davis Cupu z roku 2012 i na nedávno zesnulého fotbalového génia Diega Maradonu tak mohou čeští tenisté vzpomínat jen v nejlepším. „Sice tam bylo bouřlivé prostředí, narvaný stadion, tisíce lidí a opravdu taková typická jihoamerická atmosféra, ale jinak v zákulisí, včetně chování zmíněného Maradony, to bylo velmi vlídné,“ uzavřel Tejkal.


Galerie