Policejní dohled nad tenisty? Plány pro Austrálii budí rozpaky

- Jan Vojkůvka

Situace kolem začátku nové sezony a především kolem pořádání turnajů v Austrálii, je stále velmi nepřehledná. Nejnovější informace z Austrálie hovoří o tom, že Australian Open se nebude konat v původně stanoveném termínu. Dobrou zprávou naopak je, že tenisté budou nejspíš moci během povinné karantény trénovat, avšak za policejního dohledu.

Informaci o policejním dohledu nad dodržováním karantény přinesl Brett Phillips v pořadu First Serve, který vysílá radiová stanice v Melbourne. Podle Phillipsových informací bude policie státu Victoria dohlížet nad tréninky tenistů a zároveň nad tím, že po skončení tréninku odcestují okamžitě na hotel.

Zároveň zmínil velmi překvapivou informaci o pravděpodobném termínu, kdy budou moci hráči do Austrálie přicestovat. Původně se tak mělo stát v polovině prosince, následně bylo řečeno, že k příjezdu dojde na konci prosince. Dle Phillipse se tak ale stane ještě později.

„Co jsem tak pochopil, tak mezinárodní hráči budou mít karanténu od 7. do 21. ledna pod dohledem policie státu Victoria a budou moci trénovat. Ne ovšem hrát turnaje,“ podotkl. „25. ledna nebo 1. února, což musí být potvrzeno, by se konala kvalifikace a přípravné turnaje,“ dodal.

Informace moderátora přímo korespondují s výroky ministra sportu státu Victoria Martina Pakuly, který přiznal, že Australian Open čeká odklad. Neměl by ovšem být výrazný. „Není to jediná možnost, ale je nejpravděpodobnější. Jak víte, French Open bylo odloženo o několik měsíců, Wimbledon se dokonce vůbec nehrál.“

„Pořád si myslím, že by to byl spíš kratší odklad. Nechci se neustále opakovat, ale probíhají velmi komplexní vyjednávání,“ vyjádřil se Pakula.

Pořadatelé Australian Open přitom chtěli do pátku zveřejnit termín australského grandslamu. Spekulace hovořily o posunu dokonce na březen, zatím se ale stále pravděpodobnější variantou jeví začátek února. Ale i to je s ohledem na průběh sezony velká komplikace. Únorové termíny totiž náleží zcela jiným turnajům. Navíc se stále neví, jak bude vypadat program australské části sezony.

Problémy s turnaji v Austrálii nastaly ve chvíli, kdy zcela vzaly za své plány místního svazu na plánovaný příjezd tenistů v polovině prosince. Už bylo dokonce rozhodnuto, že by se všechny australské turnaje konaly právě ve Victorii. Jenže vláda tohoto australského státu zamítla tak brzké přicestování mezinárodních hráčů a každý odklad jejich příjezdu (a s tím spojené rušení či posouvání turnajů) výrazně naruší průběh celé sezony 2021.