ATP

Vzhůru do žebříčkových výšin! Medveděv se může měsíce spolehnout na luxusní bodový polštář

- Marek Bartošík

Daniil Medveděv zakončil letošní sezónu nejlepším možným způsobem, když po pařížském Masters ovládl také Turnaj mistrů. Čtyřiadvacetiletého ruského tenistu nyní čeká zasloužený odpočinek, než odstartuje nová sezóna. V ní bude mít světová čtyřka Medveděv mnoho šancí, jak se vměstnat mezi tři nejlepší tenisty žebříčku. Ze hry přitom není ani pozice světové jedničky.

Závěr tenisového ročníku 2020 patřil Daniilu Medveděvovi. Ruský reprezentant se dočkal dvou cenných přírůstků do své sbírky titulů (pařížské Masters, ATP Finals). Po restartu sezóny uhrál ještě semifinále na grandslamovém US Open.

Ve výpočtu bodových zisků ruského tenisty však namísto letošního semifinále stále figuruje finále z US Open 2019. Organizace ATP totiž s ohledem na koronavirovou krizi rozhodla, že se žádné body ze žebříčku za období březen 2019 až březen 2020 odečítat nebudou.

A Medveděvovi takový stav vyhovuje, jelikož loni od srpna do října zaznamenal vynikající sérii šesti finále v řadě. To v kombinaci s parádním závěrem letošní sezóny dává dohromady úctyhodný zápis pěti titulů (Cincinnati, Petrohrad, Šanghaj, Paříž, Turnaj mistrů) a tří finále (Washington, Montréal, US Open).

Ruský tenista tak pro podstatnou část následujícího roku disponuje velmi silnou oporou v žebříčkových počtech. Zmíněné výsledky ze závěrečné třetiny sezóny dávají dohromady hned 6850 z jeho 8470 bodů.

Naopak za prvních sedm měsíců roku má Medveděv nastřádáno „pouze“ 1620 bodů. Pokud by v nové sezóně navázal na skvělé výkony z posledních turnajů, pak by se brzy posunul ze čtvrtého místa v žebříčku vzhůru.

Šampion z Turnaje mistrů ztrácí na třetího Dominica Thiema 655 bodů a na druhého Rafaela Nadala 1380 bodů. To rozhodně nejsou počty, s nimiž by si vzhledem ke svým kvalitám měl dělat těžkou hlavu.

A v dlouhodobější perspektivě, konkrétně po Wimbledonu, se nezdá jako nepřekonatelný ani odstup 3560 bodů na světovou jedničku Novaka Djokoviče (ten bude za titul obhajovat 2000 bodů, Medveděv za třetí kolo pouze 90 bodů). Vše za předpokladu, že od března začne standardní systém obhajob, a tudíž i možné ztráty bodů.

Po travnatém grandslamu už to samozřejmě bude jiný příběh. Čtyřiadvacetiletý Rus zahájí urputný boj o záchranu co největšího počtu bodů, které nastřádal v letních a podzimních měsících let 2019 a 2020.