Australian Open bez kvalifikace? Organizátoři se snaží přesvědčit vládu i za cenu velkého ústupku

- Marek Bartošík

Zatím není ani zdaleka jasné, jak to bude se začátkem tenisové sezóny 2021. V ohrožení je mimo jiné druhý ročník mužské týmové soutěže ATP Cup, velký otazník visí také nad podobou grandslamového Australian Open. V Melbourne se v těchto dnech konají jednání o možné podobě australského grandslamu ve specifických podmínkách. Deníky Sydney Morning Herald a The Age citují nejmenované zdroje, podle nichž organizátoři kalkulují se zrušením kvalifikace.

Bez kvalifikačních bojů se konalo letošní US Open a vypadá to, že tato varianta není cizí ani pro organizátory blížícího se Australian Open. Grandslamové kvalifikace se tradičně účastní 128 mužů a stejný počet žen, což je spolu s jejich doprovodem (trenéři a podobně) vysoké číslo. Obzvlášť v době koronavirové krize.

Klíčovým bodem ve vyjednávání je možný termín příjezdu (příletu) tenisových profesionálů do Austrálie. Političtí představitelé australského státu Victoria, kde je podle nejnovějších informací nula aktivních případů covidu-19, se nechtějí v přivítání velkého množství cizinců unáhlit.

Je tedy reálné, že by se kvalifikace v původním termínu (od 11. ledna) jednoduše nestihla. Pak by existovala dvě řešení – buď v kalendáři posunout celé Australian Open, nebo kvalifikaci zrušit a s termínem hlavní soutěže pohnout maximálně o týden, tedy z 18. na 25. ledna.

Druhá varianta by byla únosná i pro ostatní turnaje, jež netrpělivě čekají na rozřešení australského problému. Pokud by se totiž první grandslam sezóny posunul o více než jeden týden, kalendáře ATP a WTA by zachvátil chaos.

O slovo se hlásí také Nine Network, společnost držící vysílací práva. Ta si podle deníků Sydney Morning Herald a The Age nepřeje žádnou výraznější změnu termínu.

Australští organizátoři si uvědomují, že případným zrušením kvalifikace nepotěší ani přibližně dvě stovky hráčů, ani organizace ATP a WTA. Právě vysoké finanční odměny z grandslamových kvalifikací jsou totiž klíčovou pomocí pro mnoho jejích účastníků.

Z českých zástupců mají v kvalifikaci Australian Open na základě žebříčkového postavení startovat Tereza Martincová (120.), Tomáš Macháč (193.), Lukáš Rosol (197.) a Zdeněk Kolář (231.). Pokud by se kvalifikace opravdu neuskutečnila, pak by měla Martincová velkou šanci se podobně jako na letošním US Open dostat přímo do hlavní soutěže. Naopak trojice českých tenistů by musela pozměnit svůj program a také oželet vysoké finanční odměny.

Už dříve pořadatelé Australian Open rozhodli o odložení juniorských soutěží. Jejich nový termín zatím není znám.