Jako první v historii! Medveděv na Turnaji mistrů předčil velikány

- Jan Vojkůvka

Vůbec poprvé v historii ATP Finals došlo k situaci, kdy některý z tenistů dokázal porazit nejlepší tři hráče světového žebříčku. Povedlo se to Daniilu Medveděvovi, který předčil mnohé jiné velikány bílého sportu, když se mu letos v Londýně podařilo porazit Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a ve finále také Dominica Thiema.

Medveděv má za sebou úchvatný Turnaj mistrů. Odehrál výtečných pět zápasů, připsal si pět výher, ztratil jen dva sety a zároveň dva duely (semifinále a finále) zdárně otočil díky vyhraným tiebreakům ve druhých setech.

„Úroveň mé hry, hlavně v posledních dvou zápasech, byla neskutečná. Věděl jsem, že hraji dobře, ale nevěřil bych, kdyby mi někdo před turnajem řekl, že ho vyhraji,“ řekl Medveděv po finálovém vítězství nad Thiemem. „Je to obrovské povzbuzení do grandslamů a dalších turnajů v příští sezoně. Snad dokážu takto pokračovat.“

Svým úspěchem v Londýně navíc navázal na svůj triumf z nedávného Masters v Paříži a připsal si už 10 výher v řadě. Co by mohl chtít víc?

Například milník, který se v historii Turnaje mistrů ještě žádnému tenistovi nepovedl. A právě Medveděv jej letos překonal.

V základní skupině si poradil nejen se Zverevem a Schwartzmanem, ale také se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. V semifinále otočil zápas proti světové dvojce Rafaelu Nadalovi... A ve finále úspěšně obrátil vývoj skóre proti světové trojce Dominicu Thiemovi.

V historii ATP Finals se ještě žádnému tenistovi nepodařilo na tomto závěrečném turnaji sezony porazit tři nejlepší hráče světového žebříčku. Až nyní Medveděvovi, který se zároveň stal čtvrtým hráčem v historii ATP, jemuž se na jakémkoliv turnaji povedlo porazit tři nejlepší hráče rankingu. Před mladým Rusem se to povedlo Borisi Beckerovi ve Stockholmu 1994, Novaku Djokovičovi v Montrealu 2007 a Davidu Nalbandianovi v Madridu 2007.

„Je to úžasné, hodně to pro mě znamená,“ radoval se ze svých výkonů proti nejlepším tenistům světa na Turnaji mistrů. „Ukazuje to, čeho jsem schopen, když hraji dobře a cítím se v pohodě fyzicky i psychicky. Sám vím, co dokážu, ale potřebuji to ukazovat častěji a ve více zápasech,“ dodal čtvrtý hráč světa.