Češi řádili v Polsku! Vybojovali titul a tři finále

- Radek Štohl

To byl tenisový víkend českých tenisových nadějí! Na mezinárodním turnaji ITF do 18 let v polské Pszczyně triumfovala Julie Štruplová, přičemž na stejném místě Daniel Siniakov došel až do finále. Mezi chlapci i dívkami se Češi dočkali druhých míst ve čtyřhře.

Dvouhra dívek v hlavní soutěži nabídla pět Češek. Anna Pancharteková, Vanesa Šulcová a sedmá nasazená Ludmila Kareisová skončily v úvodním kole. Naopak se dařilo teprve čtrnáctileté tenistce z kvalifikace Lucii Urbanové, která postoupila do čtvrtfinále. Ve druhém zápase na turnaji ke všemu vyřadila čtvrtou nasazenou Maďarku, kterou byla Vanesa Dalmaová Danková.

Největší naděje se tak vkládaly do první nasazené hráčky turnaje Julii Štruplové. A ta papírové předpovědi naplnila. Během celého turnaje přišla o jediný set, pátou nasazenou Adu Piestrzynskou v semifinále nakonec udolala po sadách 3:6, 7:6, 7:5.

Do čtyřhry zasáhly tři české deblové páry, nejdále to dotáhla dvojice Šulcová, Urbanová, která dokráčela až do finále. V něm nestačily na domácí duo Gorská, Swierczynská 3:6, 2:6.

Mezi chlapci do hlavní soutěže singlu dokonce nastoupilo sedm Čechů. Kvalifikant Lukáš Janoušek, Jakub Jupa a Štěpán Baum skončili po prvním odehraném zápase, Adam Křesina uhrál o kolo více. Do čtvrtfinále se probojoval šestý nasazený Hynek Bartoň, nad jeho síly však byl semifinálový kat Vojtěcha Petra a finalisty Daniela Siniakova Martyn Pawelski.

Ve čtyřhře se hned tři deblové dvojice probojovali do semifinále. Jupa s Petrem nejprve vyřadili Apltauera s Baumem, stejně jako neúspěšní semifinalisté Bartoň se Siniakovem ale ve finále nestačili na belgicko-nizozemský debl D'Hulst, Weststrate.

Český týden v Polsku ve zkratce:
Dvouhra dívky: Julie Štruplová (titul)
Čtyřhra dívky: Šulcová, Urbanová (finále)
Dvouhra chlapci: Daniel Siniakov (finále)
Čtyřhra chlapci: Jupa, Petr (finále)

Výsledky turnaje jsou k nalezení zde.