První setkání s Thiemem? Rozdrtil mě. A pak mi dal radu, vzpomíná Medveděv

- Marek Bartošík

Daniila Medveděva a Dominica Thiema v neděli čeká důležitý zápas ve finále Turnaje mistrů. Ve hře je kromě cenné trofeje také 500 bodů do žebříčku a 550 tisíc amerických dolarů. Ruský tenista při této příležitosti zavzpomínal na svou první zkušenost s rakouským kolegou, jenž je o dva a půl roku starší.

Kdy se členové top 4 žebříčku Daniil Medveděv a Dominic Thiem potkali poprvé? Medveděv po svém vítězném semifinále na Turnaji mistrů v Londýně vylovil z paměti více než devět let starý zážitek, který mu dopřál tehdy čerstvě osmnáctiletý Dominic Thiem na juniorském turnaji v chorvatském Umagu.

„Pamatuju si to moc dobře, protože to bylo na mém prvním turnaji úrovně 1,“ zahájil svou odpověď na dotaz rakouského novináře Medveděv, jemuž bylo v září 2011 teprve patnáct let.

„Dominic byl předtím ve finále Roland Garros a přijel hrát tenhle turnaj. To každého překvapilo. Já jsem samozřejmě chtěl získat body, protože jsem se do turnaje dostal jako poslední,“ upřesnil svou tehdejší pozici ruský tenista.

Naopak zkušenější Thiem měl na kontě řadu prestižních juniorských trofejí. „On už byl mezi juniory superstar. Svým přátelům jsem řekl, že by bylo fajn dostat pro první kolo šťastného poraženého nebo divokou kartu a následně jít na Dominica. A to se také stalo. Dominic mě pak na antuce rozdrtil 6:2 a 6:0. Zdá se mi, že jsem dal aspoň vítězný tweener,“ usmíval se Medveděv, který v prvním kole porazil Mileho Čiliče, bratra Marina Čiliče.

Zatímco nyní sbírá Medveděv mezi tenisovou veřejností čím dál více plusových bodů, v juniorech nějaká přehnaná popularita s ohledem na jeho vystupování nehrozila.

„Na kurtu jsem se choval opravdu hrozně, desetkrát hůř než nyní. Dominic mi po zápase řekl: ‚Možná máš před sebou dobrou budoucnost, ale musíš být klidnější.‘. Fakt jsem se choval jako blázen,“ nešetřil se vítěz nedávného Masters v Paříži.

Juniorská léta obou tenistů jsou nenávratně pryč. V neděli od 19 hodin se čtyřiadvacetiletý Medveděv a sedmadvacetiletý Thiem utkají v nelítostné bitvě o jednu z nejcennějších trofejí na okruhu ATP.