Zmatky kolem Australian Open. Posun termínu je čirá spekulace, vzkazují pořadatelé

- Marek Bartošík

Dvě strany s odlišnými prioritami proti sobě momentálně stojí ve vyjednávání ohledně australské části tenisové sezóny 2021, především pak grandslamového Australian Open. Pořadatelé z Australského tenisového svazu (Tennis Australia) chtějí tradiční akce v době koronavirové krize uspořádat za cenu přijatelného rizika tak, aby se nezměnily termíny. Na druhé straně barikády ale figurují přísné úřady, vedené premiérem státu Victoria Danielem Andrewsem.

„Pevně věřím, že budeme mít Australian Open v brzké části příštího roku. Přesný termín a přesná opatření zatím nejsou stanoveny,“ sdělil pro 9 News Melbourne v sobotu ráno středoevropského času Daniel Andrews, politický lídr státu Victoria.

Ona brzká část příštího roku přitom může znamenat i únor nebo březen, což by významně zasáhlo do tenisového kalendáře (v něm nyní figuruje u Australian Open datum 18. ledna). Třeba prestižní akce v Indian Wells, nazývaná jako „pátý grandslam“, má totiž odstartovat 8. března.

Osmačtyřicetiletý Andrews ve své argumentaci upozornil na komplikace spojené s pořádáním velké sportovní akce. „Není jednoduché tady mít více než tisíc sportovců a dalších lidí, kteří je doprovázejí. Musíme to udělat bezpečně a správně,“ zdůraznil.

Brzy po jeho prohlášení se ozvali zástupci Tennis Australia (TA), kteří ze slov premiéra o možné změně termínu australského grandslamu příliš radosti neměli.

„Je to čirá spekulace,“ sdělil pro Reuters mluvčí TA. „Už dříve jsme řekli, že budeme pokračovat v úzké spolupráci s vládou státu Victoria. Jakmile budeme mít nové informace, dáme co nejdříve vědět. Zatím ale nic nového není,“ doplnil.

Dosud jediná potvrzená změna termínu se tak týká juniorských soutěží na Australian Open 2021, které byly odloženy (zatím na neznámo kdy). Podle pořadatelů by totiž konání juniorek společně se seniorským turnajem bylo „extrémně náročné“.

O konečném datu nadcházejícího ročníku Australian Open by podle tamních médií mělo být jasno do tří dnů.