Komplikace před sezonou? Australské úřady přišly s šokující podmínkou

- Jan Vojkůvka

Začátek sezony 2021, včetně Australian Open, je v ohrožení. Plány Australského tenisového svazu (Tennis Australia) dostaly od úřadů australského státu Victoria pořádnou ránu. Podle nejnovějších informací totiž nechtějí vpustit tenisty na své území dříve než na konci prosince. „Je to trochu šok,“ ozvala se Britka Johanna Kontaová.

Původní plány Tennis Australia hovořily o tom, že by hráči z okruhů ATP a WTA dorazili do Austrálie v polovině prosince, aby mohli splnit čtrnáctidenní karanténu. Činovníci australského svazu se zároveň snažili vyjednat výjimku, aby tenisté mohli během karantény cestovat na kurty a pokračovat v přípravě na začátek sezony.

Zároveň se všechny turnaje pořádané v Austrálii měly přesunout do státu Victoria, kde se pořádá Australian Open. Ve Victorii se tak měl uskutečnit i ATP Cup a další přípravné turnaje, které tradičně probíhají ve dvou týdnech před grandslamem v Melbourne.

Jenže úřady státu Victoria přišly s nečekanou a vše komplikující podmínkou. Tenisté mohou do státu přicestovat, ale až na konci prosince. Tehdy mohou začít se čtrnáctidenní karanténou, což znamená, že hrát turnaje by mohli až kolem 14. ledna. A už 18. ledna má začít Australian Open.

„Všichni jsme se moc těšili a už si tak nějak nastavili myšlenky k tomu, že vyrazíme 14. prosince a myslím, že teď přišel tak trochu šok,“ uvedla Johanna Kontaová k nové podmínce státu Victoria, která může celý začátek nové sezony zruinovat.

„Jsme z toho trochu frustrovaní. Nicméně, není to v našich rukách a nemají to pod kontrolou ani Tennis Australia,“ podotkla Kontaová.

Pořádat Australian Open krátce po dokončení karantény přitom je něco, na co nechtěl už dříve přistoupit Craig Tiley, šéf Tennis Australia. Jenže tlak na pořádání melbournského grandslamu může být enormní. Na druhou stranu, ani dalším tenistům se podmínky státu Victoria nelíbí.

„Jasně, že bych hrál, je to moje práce,“ řekl deblista Bruno Soares. „Ale pokud bychom museli být zavření 14 dní na hotelu a pak okamžitě šli hrát grandslam, bylo by to pro hráče bez adekvátní přípravy nebezpečné,“ uvedl k možným hrozbám zranění.

„Pokud bychom nemohli 14 dní trénovat a pak šli hrát Australian Open, byla by to obyčejná loterie. V podstatě bychom si mohli hodit korunou,“ přidal se Alexander Zverev.

Podmínky úřadů jsou komplikací i pro oba profesionální okruhy. ATP a WTA potřebuje nutně připravit kalendář turnajů pro nadcházející sezonu a už nyní hrozí, že se bude muset čelit dvoutýdennímu výpadku. S tím se operuje hodně obtížně.

„Čelíme novým výzvám. Pokračujeme ve spolupráci s Tennis Australia, abychom mohli potvrdit plány pro leden a jakmile budeme mít nové informace, okamžitě je zveřejníme,“ stojí v prohlášení ATP. „Chápeme, že ohledně začátku sezony 2021 panuje nejistota a snažíme se co nejvíce usilovat o to, abychom hráčům poskytli nejlepší možný kalendář akcí.“

Bez ohledu na to, jak jednání dopadnou, je už nyní jisté, že příští sezona bude pandemií koronaviru opět velmi ovlivněna. Jen těžko se dá přitom odhadovat, nakolik bude kalendář turnajů oproti normálu pozměněn či zredukován. To s sebou samozřejmě přináší i problémy se světovými žebříčky. Na zástupce profesionálních okruhů tak čeká hodně náročná, a nezáviděníhodná, práce.