Vždyť to není Brit! Nenápadný odborník Murray vyškolil moderátora Monfilse

- Marek Bartošík

Nestačí vám sledovat zápasy na Turnaji mistrů v Londýně? Pro tuto variantu vzniklo pod patronátem asociace ATP originální živé vysílání na Twitch.tv. Moderátorské role se ujal francouzský šoumen Gaël Monfils, se kterým si čile povídá Andy Murray. Tenista z Glasgow v dosud poslední odvysílané epizodě ukázal divákům i samotnému Monfilsovi, že se skvěle vyzná v tenisové historii.

Když dostal Andy Murray v živém vysílání s Gaëlem Monfilsem otázku, kdo jako první triumfoval na Turnaji mistrů (ATP Finals), nejprve se dlouho zamyslel, načež vybral možnost Stan Smith.

Na to mu Monfils odpověděl, že tak Murray určitě vybral jenom proto, že Smith je Brit. „Jsem si fakt jistý, že Stan Smith není Brit,“ správně upozornil svého tenisového kolegu Murray. A skutečně, šampion Turnaje mistrů 1970 v Tokiu je nyní 73letý Američan Stan Smith.

O čtyřicet let mladší Murray prokázal své velmi dobré znalosti i při dalších úkolech. Poradil si mimo jiné se záludnou otázkou v tomto znění: „Kolikrát se Roger Federer kvalifikoval na Turnaj mistrů?“.

Murray nejprve rychle vyloučil možnosti 20 a 14, zbyla mu tak dvojice 16 a 17. „Už není mladý. Je fakt starý,“ zmínil v dobré náladě trojnásobný grandslamový vítěz. „Je to záludná otázka, protože se letos vlastně kvalifikoval,“ kalkuloval Brit, jenž nakonec vybral správný počet 17 účastí.

Pokud by tak letos zůstal Federer zdravý, mohl se závěrečné akce sezóny zúčastnit už po osmnácté.

Na fenomenálního Švýcara si Murray vzpomněl i při otázce na jediné vítězství dvakrát 6:0 na Turnaji mistrů. Právě Federer v Šanghaji 2005 vystřílel z kurtu Gastóna Gaudia. Sám Murray měl namále před šesti lety, kdy proti Federerovi na poslední chvíli získal alespoň jediný gem (nakonec prohrál 0:6 a 1:6).

Někdejší první hráč žebříčku a dvojnásobný olympijský šampion v živém vysílání také potvrdil, že se vyzná v kariéře svého bývalého trenéra Ivana Lendla. Československý tenista postoupil v osmdesátých letech celkem devětkrát v řadě do finále Turnaj mistrů (1980–1988), což je stále rekordní zápis. A Murray to o svém učiteli ví.

„Upřímně jsi fakt dobrý,“ pochválil výkon britského parťáka elegantně ustrojený moderátor Monfils.

A jak že to tihle dva mají mimo mikrofony, tedy na tenisových kurtech? Murray vede ve vzájemné bilanci 4:2, přičemž ovládl i pětisetovou bitvu ve čtvrtfinále Roland Garros 2014. To bylo také jejich zatím poslední měření sil na okruhu.