Zpátky do hráčské rady tě nepustíme, Novaku. Vedení ATP zakázalo kumulaci funkcí

- Marek Bartošík

Komplikovaná politická situace v prostředí profesionálního mužského tenisu má další pokračování. Novak Djokovič a Vasek Pospisil, kteří jsou vůdčími osobnosti nedávno vzniklé nezávislé hráčské organizace PTPA, měli namířeno k návratu do hráčské rady ATP. Proti se však postavilo vedení ATP, jež podobnou kumulaci funkcí tento týden zakázalo. „Upřímně je to pro mě zklamání,“ netajila srbská světová jednička.

Náročný pracovní den Novaka Djokoviče po středeční porážce proti Daniilu Medveděvovi na Turnaji mistrů rozhodně neskončil posledním odehraným míčkem. Na třiatřicetiletého Srba čekala ještě druhá šichta, a sice vysvětlování kontroverzní situace kolem hráčských organizací.

Djokovič se totiž společně se svým diplomatickým spojencem Vaskem Pospisilem objevil na seznamu kandidátů do hráčské rady ATP. Právě z ní přitom Pospisil a také tehdejší prezident Djokovič v srpnu dobrovolně vystoupili! Ve stejné době tato dvojice stála u zrodu nové hráčské organizace PTPA (Professional Tennis Players Association), čítající desítky jmen.

Srbský tenista v Londýně nejprve vysvětlil, že zmíněná kandidatura nebyla jeho rozhodnutím. „Není pravda, že jsem podal žádost o místo v radě. Já i Vasek (Pospisil) jsme byli nominováni velkou skupinou hráčů. Takhle to funguje,“ popisoval Djokovič, jenž ale v politickém šachu narazil.

Vedení ATP totiž v úterý podobné „hromadění“ funkcí zakázalo. „Byli jsme ochotní se do rady zapojit, pak ale vedení ATP odhlasovalo, že žádný aktivní hráč nemůže být členem rady a zároveň další podobné organizace. Upřímně je to pro mě zklamání, protože mě o tom nikdo z ATP neinformoval,“ komentoval tenista z Bělehradu, jenž má na situaci jasný názor.

„Nevidím žádný konflikt v tom, pokud bych byl členem hráčské rady ATP a zároveň hráčské asociace PTPA,“ poznamenal.

Místo spojenců řada velkých oponentů

Hlavním úkolem PTPA je podle Djokoviče „stoprocentně reprezentovat práva hráčů“, chce přitom spolupracovat i s ATP. „Poslední hlasování ATP však ukázalo, že nechtějí PTPA ve svém systému,“ nelíbí se srbské hvězdě.

Djokovičova pozice v tenisové politice je nyní velmi obtížná. Kromě vedení ATP ho nepodporují ani elitní kolegové (a rivalové) Roger Federer, Rafael Nadal a Andy Murray. Všichni tři jsou ve 12členné hráčské radě ATP.

Funkci prezidenta v ní zastává Kevin Anderson, mezi dalšími jmény bychom našli třeba zkušeného deblového specialistu Bruna Soarese. Osmatřicetiletý Brazilec, taktéž účastník londýnského Turnaje mistrů, přidal svou zkušenost s politickými bitvami v tenisovém prostředí.

„Opravdu nevím, co se teď v PTPA děje. Byl jsem vyhozen z jejich chatu. Přepokládám, že to bylo kvůli tomu, že jsem zůstal v hráčské radě,“ uvedl šestinásobný grandslamový vítěz.

Zdá se, že propast mezi asociací ATP a její hráčskou radou na straně jedné a novou hráčskou organizací PTPA na straně druhé se v těchto dnech nadále prohlubuje. Pokud PTPA tento nepříznivý trend nezmění, asi obtížně bude cokoliv v profesionálním tenisovém světě reformovat.