Češi v akci: Kolář v boji o titul neuspěl, Češky ovládly 1. kolo v Madridu

- Daniel Kubelka

Dvanáct utkání českých zástupců přinese nedělní program napříč tenisovým světem. O životní úspěch na ostravském challengeru bojoval 487. hráč světového žebříčku Zdeněk Kolář, Francouzi Lestienneovi však podlehl ve finále ve třech setech. Radek Štěpánek přehrál v posledním kole kvalifikace na madridský podnik domácího tenistu Marcela Granollerse-Pujolaa vybojoval si účast v hlavní fázi soutěže. Na stejném místě se pak hned čtveřice českých tenistek radovala z postupu do druhého kola.

Kolář premiérový titul nezískal

Neuvěřitelný příběh psal tento týden v Ostravě mladý český tenista Zdeněk Kolář. Devatenáctiletý talent, který před začátkem turnaje doufal alespoň v jedno uhrané kolo, se totiž dokázal navzdory předpokladům probojovat až do nedělního finále tamního challengeru! Hráč, který se nachází až na 487. místě světového pořadí, se nezalekl soupeřů umístěných o více než dvě stě míst v žebříčku výše. Kolář si postupně poradil s dalším českým zástupcem v soutěži Davidem Poljakem (945. v žebříčku), Japoncem Učijamou (299.), Španělem Samperem-Montañou (226.) a ve včerejším semifinále doslova přejel další překvapení turnaje, Marka Michaličku (304.), kterému povolil za celé utkání jen tři gemy.

V boji o premiérové prvenství na turnaji kategorie challenger vyzval Kolář francouzského tenistu Constanta Lestiennea. 276. hráče na žebříčku ATP. Francouz, jenž stejně jako jeho dnešní soupeř bojoval o první triumf na podobném podniku, ztratil během turnaje jeden jediný set. Do finálového utkání vstoupil lépe český zástupce a první sadu i přes ztracené vedení 4:1 v jejím průběhu dotáhl do vítězného konce ve zkrácené hře. Lestienne však od druhé sady zlepšil svůj výkon, kdežto jeho soupeř začal chybovat a další dva sety již byly jasnou záležitostí Francouze. Ten se po vítězsví 6:7 (5), 6:1 a 6:2 mohl radovat z trofeje pro vítěze ostravského challengeru.

"Ze začátku jsem hrál velice dobře, postupem času mi ale bohužel začaly docházet síly. Soupeř se od druhého setu zlepšil a já jsem začal dělat veliké množství zbytečných chyb. Poté už hrál to, co potřeboval a já neměl čím bych ho porazil," zhodnotil český talent vývoj finálového duelu.

Kolář si po finálové účasti v Ostravě připíše do světového žebříčku 51 bodů a vyšvihne se celkovým pořadím směrem vzhůru až k hranici čtyřstého místa. "Kdyby mi někdo před začátkem turnaje řekl, že budu ve finále, tak bych to určitě bral. Nyní to však beru jako veliké zklamání, ale život jde dál a já se s tím musím poprat," uzavřel devatenáctiletý Čech hodnocení celého turnaje.

Ženy zahájily turnaj v Madridu

Po skončené kvalifikaci dnes naplno propukly boje v ženské části pavouka štědře dotovaného turnaje v Madridu. Do antukového klání vstoupí první hrací den hned pět českých tenistek. Ve zcela jasnou záležitost proměnila Karolína Plíšková své úvodní vystoupení na Mutua Madrid Open. Za pouhých 44 minut přehrála v prvním kole domácí tenistku Lourdes Dominguezovou-Linovou a po výsledku 6:2 a 6:1 se může těšit z postupu do druhého kola turnaje, ve kterém se utká s Američankou Christine McHaleovou (59.)

Další účastnice pražského podniku z tohoto týdne Barbora Strýcová ve čtvrtém vzájemném zápase poprvé přehrála Němku Angelique Kerberovou a po výhře 6:4 a 6:2 nad světovou trojkou postupuje v Madridu do druhého kola. Plzeňská rodačka cestu za doposud největším překvapením turnaje odstartovala již v úvodní sadě, kdy za stavu 5:4 prolomila servis soupeřky a třetím využitým setbolem ukončila první set. Do druhé sady Strýcová doslova vletěla a rychle vedla 3:0. Kerberové se sice ještě podařilo snížit na rozdíl jediného gemu, třicetiletá Češka však dokázala ještě dvakrát sebrat Němce její podání a celý zápas uzavřela prvním proměněným mečbolem. V dalším kole čeká na světovou třiatřicítku Američanka Madison Keysová, 24. hráčka na světě. 

Dlouhodobá česká jednička Petra Kvitová vstoupila do hry po třetí hodině odpolední, kdy začal její duel se Španělkou Larou Arruabarrenaovou-Vecinovou (76.). Svěřenkyně kouče Františka Čermáka navázala na povedené výkony ze Stuttgartu a svou soupeřku přehrála ve dvou setech 6:3 a 6:2. Rodačka z Bílovce za celé utkání čelila jedinému brejkbolu protihráčky, sama naopak Arruabarrenaové servis vzala hned třikrát a zápas ukončila suverénně čistou hrou při svém podání. Ve druhém zápase v Madridu se Kvitové do cesty postaví ruská tenistka Jelena Vesninová (54.).

Tenisový peloton nepočkal ani na vítězku právě skončeného turnaje v Praze. Lucie Šafářová se den po svém triumfu představila v 1. kole madridského Open, kde na ni čekala Američanka Coco Vandewegheová (36.). V historii vzájemných duelů si každá ze zmíněných hráček zapsala po jednom vítězství, dnešní třetí společný souboj překlopil misky vah ve vzájemné bilanci na stranu české tenistky. Devětadvacetiletá rodačka z Brna dokázala zvrátit nepříznivě se vyvíjející průběh první sady a po vyhraném tiebreaku se ujala vedení v zápase. Druhý set už byl jednoznačnou záležitostí fedcupové reprezentantky, která své soupeřce hned třikrát vzala servis, naposledy v poslední hře a na čtvrtý mečbol celý zápas ukončila. 

 Třetí duel ve třech dnech absolvovala další česká reprezentantka Kateřina Siniaková. Devatenáctiletá Češka se po úspěšně zvládnuté kvalifikaci utkala s bývalou světovou jedničkou a aktuálně devatenáctou hráčkou světa, Srbkou Anou Ivanovićovou (19.). Úvod utkání Siniakové přiliš nevyšel a první sadu ztratila v poměru 3:6. Na začátku druhého setu sice naše hráčka znovu přišla o servis, z těžké situace se ale dokázala dostat a nakonec po výsledku 6:3 srovnala stav zápasu na 1:1. V poslední třetí sadě si obě soupeřky dlouho držely svá podání. Rozhodující okamžik tak nastal za stavu 4:5 pro Ivanovićovou, když při podání Siniakové Srbka druhým proměněným mečbolem rozhodla po nejdelším gemu utkání o své výhře po setech 6:3, 3:6 a 6:4.

 

Štěpánek uspěl v kvalifikaci

Ostřílený český matador Radek Štěpánek se taktéž prokousal do singlového pavouka španělského turnaje. V Madridu naskočil sedmatřicetiletý Čech do dvoukolové kvalifikace již včera a v souboji generací přehrál takřka o 20 let mladšího Američana Taylora Harryho Fritze ve třech setech. V dnešní rozhodující bitvě pak porazil domácího tenistu Marcela Granollerse-Pujola dvakrát 6:4, čímž si zajistil postup do hlavní fáze turnaje.

 

ATP/WTA

MUTUA Madrid Open (WTA, $4,771,360, antuka, 1. kolo)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (18.) - Lourder Dominguezová-Linová (ESP, 111.)  6:2, 6:1

BARBORA STRÝCOVÁ (33.) - Angelique Kerberová (GER, 3.)  6:4, 6:2

Lara Arruabarrenaová-Vecinová (ESP, 76.) - PETRA KVITOVÁ (6.)  3:6, 2:6

KATEŘINA SINIAKOVÁ (113). - Ana Ivanovićová (SRB, 19.)  3:6, 6:3, 4:6  

Coco Vandewegheová (USA, 36.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (16.)  6:7 (4), 1:6

MUTUA Madrid Open (ATP, antuka, 2. kolo kvalifikace)
RADEK ŠTĚPÁNEK (141.) - Marcel Granollers-Pujol (ESP, 53.)  6:4, 6:4

Challengery
Ostrava - Prosperita Open (42 500 eur + H, antuka, finále dvouhry)
ZDENĚK KOLÁŘ (487.) - Constant Lestienne (FRA, 276.) 7:6 (5), 1:6, 2:6

ITF

Szeged, Maďarsko (ITF Futures F3, $10.000, antuka, 1. kolo)

ONDŘEJ KRSTEV (1464.) - Gyozo Lakatos (HUN, -)  6:3, 6:1

Cagnes-Sur-Mer, Francie (ITF, $100.000, antuka, 1. kolo)

RENATA VORÁČOVÁ (331.) - Anais van Cauterová (FRA, 971.)  4:6, 6:2, 6:7 (8)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (297.) - Katarina Zavacká (UKR, 557.)  4:6, 6:4, 6:4

Bol, Chorvatsko (ITF, $10,000, antuka, 1. kolo)

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (-) - Ena Babićová (CRO, -) - odloženo 

EVA RUTAROVÁ (1061.) - Dea Laková (CRO, -) - odloženo

Györ, Maďarsko (ITF, $100.00, antuka, kvalifikace)

SABINA MACHALOVÁ (-) - Maria Novikovová (RUS, -)  6:1, 6:4

BARBORA MIKLOVÁ (1271.) - Adrienn Zsitvayová (HUN, -)  6:3, 6:0

KAROLÍNA NOVOTNÁ (-) - Dominika Toronyiová (HUN, -)  3:2, 6:0

ANETA KLADIVOVÁ (-) - Akiko Okudaová (USA, 1271.)  2:6, 1:6