Najde sílu k dalšímu návratu? Bývalý trenér argentinské hvězdy vyjádřil své pochyby

- Jan Vojkůvka

Dá se jen velmi těžko odhadovat, jak by se vyvíjela kariéra Juana Martina Del Potra, kdyby jej nedrtilo jedno zranění za druhým. To poslední, které se týká pravého kolene, ho stálo další rok a půl na kurtech a přinutilo jej podrobit se hned třem operacím. Podle bývalého trenéra Marcela Gomeze už ani nezlomný Argentinec nenajde dost sil k dalšímu comebacku.

Naposledy se Del Potro objevil na kurtech minulý rok v červnu na turnaji v Queens. Tehdy absolvoval teprve pátý turnaj po svém návratu ze zranění pravého kolene, které utrpěl v říjnu 2018 na turnaji v Šanghaji. V Číně si tehdy zlomil čéšku a nakonec musel na operaci. To byla první.

Druhou musel podstoupit minulé léto právě po turnaji v Queens. A v srpnu letošního roku se ve Švýcarsku podrobil už třetí operaci pravého kolene. To je skutečně devastující bilance. Del Potro má ovšem smůlu celou kariéru, nesmíme totiž zapomenout ani na čtyři operace zápěstí, kterým se podrobil v letech 2010, 2014 a 2015.

Podle Gomeze už Del Potro nedokáže najít motivaci k návratu. „Jsem si stoprocentně jistý, že už se nevrátí,“ uvedl. Jedinou možností, jak najít sílu ke comebacku, je podle něj Argentincova jistota, že by byl schopen konkurovat těm nejlepším. To však s ohledem na obrovské zdravotní komplikace je vysoce nepravděpodobné.

„Pokud by cítil, že může soupeřit s rivaly z absolutní špičky, asi by do toho ještě šel,“ přemítal Gomez. Bývalé světové trojce je však už 32 let a při svém návratu by začínal takřka od nuly. Což je také demotivující. A to i pro hráče Del Potrových kvalit.

I přes své pochyby ale doufá, že se mýlí a argentinská hvězda ještě všem ukáže, jak tvrdým je chlapíkem. „Pořád ho vidím, jak byl malý kluk a tenis si neskutečně užíval. Doufám, že to ještě jednou zkusí a překoná to,“ vyjádřil se Gomez.

„Už když mu bylo deset let, věděl jsem, že má potenciál být v TOP 10. Aby se člověk dostal do elitní skupiny, musí být každý aspekt jeho hry na špičkové úrovni a Juan Martin to splňoval,“ vzpomínal Gomez. „Věřím, že pokud by se tolik netrápil se zraněními, bojoval by dnes s Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem o první místo světa. To byl pro něj druhý cíl v kariéře. Tím prvním bylo vyhrát grandslam, což se mu povedlo na US Open 2009,“ dodal jeho bývalý kouč.