Soupeře překvapil nečekaným úderem. Nechtěl jsem ho zesměšnit, brání se Medveděv

- Jan Vojkůvka

Světová čtyřka Daniil Medveděv se v pondělí večer dočkal svého premiérového vítězství na Turnaji mistrů. Po třech porážkách, které utržil při své premiéře v roce 2019, se mu povedlo v úvodním klání letošního ročníku porazit Alexandera Zvereva 6:3, 6:4. K výhře si pomohl i úspěšně aplikovanou taktikou spodního podání, díky čemuž vyhrál důležitou výměnu v 8. hře druhé sady.

Medveděv se chystal na podání za stavu 6:3, 4:3 a 30 oba. Následující výměna měla rozhodnout, zda si Rus zahraje gembol, nebo zda bude čelit brejkbolu. Při servisu si zkontroloval postavení soupeře a... Nečekaně vypálil spodní servis.

Úder Zvereva překvapil, přesto se mu povedlo rychle míček doběhnout a odehrát přes síť. Postavení na síti ovšem nebylo pro Němce výhodné. Medveděv měl nahráno na prudké údery od základní čáry a svou druhou ránou z forhendu také vytloukl Zverevův obranný blok.

„Udělal, co potřeboval. Podání spodem se mu vyplatilo. Byla to od něj skvělá práce,“ komentoval situaci sportovně Zverev. Vskutku se jednalo o brilantní taktiku, kterou si Medveděv důležitou výměnu rozehrál ve svůj prospěch. Jenže se jednalo také o taktiku, která bývá v očích mnohých považována za neuctivou k soupeři.

Servis spodem je totiž na kurtech velmi raritním úderem. Byť dříve býval mnohem častější, v posledních dekádách z kurtů takřka vymizel. Oživení tohoto úderu uskutečnili zejména Nick Kyrgios a Alexander Bublik, kteří však za servis spodem bývají velmi často ostře kritizováni. Přitom, jak dokázal nyní na ATP Finals Medveděv, jedná se o taktiku, která má v tenise své místo a neměla by být eliminována jen kvůli, že ji někdo považuje za neuctivou.

„Vůbec jsem to neplánoval,“ přiznal po utkání Medveděv. „Na tréninku si to zkusím tak jednou za týden. Nejdůležitější ale je, že jsem věděl, že servis dokážu umístit do kurtu. Už dřív jsem to jednou udělal na Roland Garros, kde je těžké trefit eso, a fungovalo to.“

A fungovalo to i nyní. Eso z toho sice nebylo, ale Medveděv získal nad soupeřem převahu. Zverev sice byl u sítě, ale pouze se bránil. A neúspěšně.

„Viděl jsem, že je daleko za základní čárou a přemýšlel jsem, kam míček poslat. Neviděl jsem ale žádnou možnost a míček jsem měl tak blízko rakety,“ usmíval se Medveděv, který se ve zlomku sekundy rozhodl pro servis spodem. A nakonec díky tomu i vybojoval gembol na 5:3. „On trefil velmi dobrý return, ale mně se nakonec povedlo získat bod, což je nejdůležitější.“

Medveděv zároveň odmítá, že by svým úderem měl být neuctiví k soupeři, nebo se jej snad snažil zesměšnit. „Myslím, že díky Nickovi a Bublikovi se to opět stalo součástí tenisu. A pokud se podíváte na rozhovory Bublika, tak on sice říká, že má na kurtu rád srandu, ale rozhodně tím nevyjadřuje neúctu k soupeři.“

„Podívejte, neudělal jsem to za stavu 40:0, abych se tím soupeři vysmál či ho zesměšnil. Udělal jsem to za stavu 30 oba, abych vyhrál fiftýn, abych vyhrál zápas. To byl ten důvod a zafungovalo to. Nevidím na tom nic neuctivého,“ bránil se Medveděv.

„Samozřejmě, pokud by 100 ostatních hráčů řeklo, že jsem udělal něco špatného, tak bych možná příště přemýšlel nad tím, že už to neudělám. Ale nemyslím si, že by to byl tento případ,“ dodal Rus.