Djokovič prosazuje významnou změnu na grandslamech. Nadal je proti

- Jan Vojkůvka

Tenis dlouhou dobu patřil k nejkonzervativnějším sportům. Ale ani on nedokázal zabránit mnohým změnám, které trochu toto odvětví mění. Světová jednička Novak Djokovič by však byl mnohem radikálnější a prosazuje i další významnou změnu, která se týká grandslamových turnajů. Podle něj jsou zápasy na tři vítězné sety přežitek a nejraději by je zrušil. S takovými kroky naopak vůbec nesouhlasí Rafael Nadal.

Vývoj se zastavit nedá, byť se o to mnozí snaží. Poslední roky přinesly řadu změn, které tenisová veřejnost přijala různě. Některé se osvědčily jako správné, jiné jsou naopak kritizované jako příliš velký zásah do tradic bílého sportu.

A už nyní je jisté, že i další nápad Novaka Djokoviče tenisové příznivce rozdělí na dva tábory. Nejraději by totiž zrušil zápasy na tři vítězné sety a grandslamy by tím pádem měly přijít o své pětisetové bitvy. Důvodem prý má být zrychlení zápasů a tím i přilákání mladší generace ke sledování tenisu.

„Měli jsme průzkum, který ukázal šokující statistiku, že průměrný věk tenisových fanoušků ve světě činí 61 let. Takže si myslím, že je potřeba něco změnit,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci v Londýně. „Jsem zastánce hlavně zápasů na dva vítězné sety. Grandslamy mají od počátku duely na tři vítězné sety, takže nevím, jestli existuje šance na změnu,“ přemítal Djokovič.

„Pouze mám pocit, že máme dost turnajů i dost zápasů. Tenis má nejdelší sezonu ze všech sportů od začátku ledna až do konce listopadu. Téměř každý týden máme někde nějaký turnaj,“ pokračoval. „A nevidím smysl v tom, proč dál hrajeme na grandslamech zápasy na pět setů, ač je to z historických důvodů.“

Podle světové jedničky by zkrácení grandslamových zápasů přilákalo mladší publikum. To nechce sledovat dlouhé tahanice, které mnohdy trvají přes tři hodiny. „Abychom zlepšili tenis komerčně i marketingově, musíme se přizpůsobit mladší generaci,“ upozornil.

„Jsme jedním ze sportů, který se zasekl na svých tradicích, což respektuji, ale zároveň vůbec nezkoumáme možné změny. Ať už jde o bodování, jiný kalendář, jiný bodový systém žebříčku. Pokaždé, když se o takové věci zmíníme, necítím ochotu to řešit,“ uzavřel.

Otázkou ovšem je, nakolik by byla změna formátu grandslamových zápasů prospěšná. ITF svými změnami v Davis Cupu i Fed Cupu popudila mnoho tenisových příznivců a nejednalo se pouze o finálové turnaje. V případě Davis Cupu došlo i ke zrušení zápasů na tři vítězné sety a ani tato změna nepatří u všech k oblíbeným.

Djokovičovy myšlenky odmítá i světová dvojka a dvacetinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal. Podle španělské legendy jsou grandslamové turnaje v tenisovém kalendáři výjimečné a takové by měly i zůstat.

„Jsem zcela proti změnám na grandslamech,“ řekl v pondělí v Londýně. „Na turnaji máme volné dny na odpočinek. Myslím, že zápasy na tři vítězné sety ukazují rozdíly mezi grandslamy a menšími turnaji, a také jsou součástí historie našeho sportu,“ dodal Nadal.