Australané dál pracují na tenisovém kalendáři. Chtějí přestěhovat všechny turnaje na jedno místo

- Jan Vojkůvka

Leden patří na profesionálních okruzích ATP a WTA už tradičně australským turnajům. Současná situace s pandemií Covidu-19 však tuto oblíbenou část sezony, jež je zakončena grandslamovým Australian Open, ohrožuje. Tennis Australia, jak se nazývá místní tenisový svaz, tak usilovně pracuje na tom, aby se mohly úvodní turnaje sezony odehrát. A přichází se smělým plánem!

Tenisovou sezonu už tradičně otevírají podniky ATP a WTA v Oceánii, kde tou dobou vrcholí léto. Stejně tomu mělo být i příští rok, kdy se mělo hrát v Adelaide, Brisbane, Hobartu, novozélandském Aucklandu a Melbourne. K tomu je také nutno připočíst druhý ročník ATP Cupu.

Jenže restrikce kvůli pandemii koronaviru, které jsou zavedeny rovněž v Austrálii, celý začátek sezony ohrožují. Craig Tiley, šéf Tennis Australia, a jeho kolegové musí usilovně pracovat na tom, aby se příští ročník vůbec rozběhl v klasickém termínu. A s tím přichází nejrůznější plány, jak toho dosáhnout.

Nejnovějším scénářem je, že se všechny turnaje (včetně ATP Cupu) odehrají v Melbourne ve státu Victoria, tedy dějišti Australian Open. Důvod je přitom jednoduchý. Kromě toho, že lidé, kteří přicestují do Austrálie, musí do karantény, tak do povinné izolace musí každý člověk, který cestuje i v rámci australských států. A v takovém případě by pořádání turnajů v několika městech (rozprostřených do několika států) bylo nemožné.

Jedná se sice o těžké rozhodnutí, ale podle Tileyho jediné, které umožní ničím nerušený začátek sezony. S tím souhlasí i šéfové jednotlivých turnajů, kterých se stěhování týká. „Kvůli aktuálním omezením v rámci protokolů ohledně Covidu-19 je odehrání celé australské části sezony v Melbourne tím nejbezpečnějším a nejlépe realizovatelným scénářem,“ uvedl Mark Handley, turnajový ředitel z Brisbane.

„Bylo rozhodnuto, že se australské léto v roce 2021 odehraje kompletně ve státu Victoria,“ uvedli v prohlášení zástupci turnaje v Hobartu.

Jediným problémem, který tak může zamezit uspořádání úvodních turnajů sezony v Austrálii, je nutná dvoutýdenní karanténa, do níž musí nastoupit všichni, kteří do Austrálie přicestují. Již dříve Tiley uvedl, že pokud by se nepovedlo pro tenisty vyjednat výjimku, nemělo by příliš velký smysl turnaje včetně Australian Open pořádat.

Tiley a Tennis Australia se snaží v současnosti vyjednat pro tenisty výjimku, která by jim zaručila, že během dvoutýdenní karantény by mohli cestovat mezi hotelem a tenisovými kurty. Díky tomu by mohli trénovat a připravovat se na začátek sezony.

Pokud by totiž tato možnost nebyla hráčům povolena, jednalo by se o ohromný zásah do přípravy před sezonou. V takovém případě je pak Tiley ochoten i zvažovat zrušení Australian Open a dalších turnajů.