Parádní Macháčův týden! Z kvalifikace až do finále a pro nové žebříčkové maximum

- Jan Vojkůvka, David Schlegel

Slovenská Bratislava se uplynulý týden stala svědkem parádní poutě Tomáše Macháče, který předvedl úžasnou jízdu místním challengerem. Z dvoukolové kvalifikace, do níž musel nastoupit, se probil až do finále a jen málo chybělo k tomu, aby oslavil druhý letošní titul. Svými výkony si dvacetiletý Čech navíc vylepšil své žebříčkové maximum a poprvé v kariéře pronikl do druhé stovky světa.

„Bylo to super,“ zhodnotil Macháč své působení na bratislavském challengeru v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. „Tohoto výsledku si moc cením, obzvlášť, když to bylo z kvalifikace. Mrzí mě, že to nevyšlo i s koncem,“ ohlédl se za nedělní finálovou bitvou, v níž sedmou výhru na turnaji jen těsně nepřidal.

V souboji o titul se Macháč střetl s Němcem Maximilianem Martererem, bývalým 45. hráčem světového žebříčku s mnoha zkušenostmi i z největších turnajů světa. Pětadvacetiletý tenista nakonec zvládl finálovou bitvu otočit a vyhrál 6:7(3), 6:2, 7:5, čímž si zajistil už sedmou trofej z okruhu ATP Challenger Tour.

„Síly mi určitě nechyběly. Soupeř jich ale měl asi více. Navíc hrál skvěle a hlavně na servisu,“ podotkl k finále Macháč, který ve třetím setu prohrával 3:4 se ztrátou brejku, ale povedl se mu okamžitý rebrejk. Na další ztrátu podání z 11. gemu však už odpověď nenašel.

„Jsem rád, že jsem s ním hrál vyrovnaný zápas. Chybělo opravdu málo a vítězem jsem mohl být já,“ mrzí českého hráče koncovka utkání. „Rozhodovalo hrozně málo, jeden nebo dva míče. Zápas šel určitě vyhrát,“ dodal.

Na své cestě do finále zvládl Macháč kvalifikační duely s Novanským a Rosenkranzem, kterého porazil 6:3, 7:6. „Byl to takový klasický halový zápas. Soupeř dobře servíroval, v prvním setu se mi sice povedl brejk, ale ve druhém už to nešlo, tak jsem to zvládl v tiebreaku,“ vyprávěl Macháč.

V hlavní soutěži si pak dvacetiletý Čech poradil se Schnurem, favorizovaným Kamilem Majchrzakem, Italem Violou a v semifinále s domácím Lukášem Kleinem. „V prvním setu jsem byl na returnu bez šance. Ale i se štěstím jsem zvládl tiebreak. Ve druhém setu soupeř už neservíroval tak dobře a já zahrál skvěle,“ podotkl k vítězství 7:6, 6:2.

Byť finále Macháčovi nevyšlo, i tak mu jeho parádní jízda vynese životní posun na světovém žebříčku. V něm bude po skončení Turnaje mistrů figurovat poprvé v kariéře ve druhé světové stovce. Momentálně mu v aktualizovaném pořadí náleží 197. pozice.

„Dá se říct, že to beru jako splněný cíl,“ uvedl ke svému posunu, který může ještě zvýraznit na turnaji v italském Ortisei, kde tento týden startuje. „To bude můj poslední turnaj v sezoně.“

Poté už na dvacetiletý talent čeká zasloužený odpočinek po životním ročníku, během něhož získal i první titul na challengeru, když vyhrál únorový turnaj v německém Koblenzu. Příliš dlouhou dovolenou si však naordinovat nemůže. Díky svému rankingu se dostane do kvalifikace Australian Open, pokud se tedy tento grandslam bude konat.

„Určitě bych chtěl jet, ale uvidíme, jak to vše dopadne,“ dodal závěrem Macháč.