Další trest pro Kyrgiose! ATP australskému bouřlivákovi zakázala startovat na turnajích

- Petr Šístek

Ačkoliv jednadvacetiletý rebel za své počínání během utkání druhého kola Masters v Šanghaji s Mischou Zverevem, které prohrál za pouhých 48 minut hladce 3:6 a 1:6, již obdržel tučnou pokutu 16 500 amerických dolarů, organizace ATP na základě kompletního vyšetření případu rozhodla o dodatečné pokutě ve výši 25 tisíc dolarů a zákazu startu až na osm turnajových týdnů.

O Kyrgiosově šanghajském incidentu jsme blíže informovali ZDE. Bezprostředně poté mu byla udělena pokuta v maximální možné výši 16 500 USD (10 000 za nedostatečně nasazení, 5 000 za verbální urážku jednoho z diváků a 1 500 za nesportovní chování). Organizace ATP se ale případem dále zabývala a nyní s okamžitou platností vynesla nekompromisní verdikt.

Kyrgios musí zaplatit dalších 25 000 dolarů a co je pro něj horší, na kurtech může chybět až osm turnajových týdnů, takže přijde o šanci zabojovat o premiérovou účast na Turnaji mistrů a za současné situace se bude moci v soutěžním zápase představit znovu až 16. ledna 2017. Existuje ale i možnost snížení trestu na tři turnajové týdny v případě, že Kyrgios začne spolupracovat se sportovním psychologem nebo se s organizací ATP dohodne na jiném ekvivalentním řešení. Pokud by Australan nabízené podmínky přijal, tak by mohl startovat již od 7. listopadu na challengerových turnajích, což se nejeví jako příliš pravděpodobné, nicméně by mohl zasáhnout do sezony 2017 od samotného začátku.

Rodák z Canberry na svých webových stránkách vydal prohlášení ohledně trestu, v němž předkládá důvody vypuštěného zápasu v Šanghaji a přiznává svou vinu. „Rozumím a respektuji rozhodnutí organizace ATP a využiji tento čas ke svému zlepšení na kurtu i mimo něj. Opravdu svého činu lituji a těším se na návrat v roce 2017,“ uzavřel Kyrgios.