Futures v Jablonci: Desítka Čechů uspěla v prvním kole kvalifikace

- Petr Šístek

V Jablonci nad Nisou se uskuteční dva turnaje kategorie futures v řadě a po nedělním završení double Petra Michneva na mimořádně rychlých kurtech v pondělí již začaly další kvalifikační boje. Do dvoukolové kvalifikace se zapojilo 21 českých tenistů, postup do finále kvalifikace slavilo deset z nich.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Výsledky 1. kola kvalifikace

Prvním českým postupujícím do druhého kola kvalifikace se stal Antonín Štěpánek, který s Lukášem Poláčkem nejprve jasně ovládl tiebreak první sady a ve druhém dějství již dokázal udržet výhodu brejku a nakonec triumfoval po setech 7:6(1) a 6:4.

Štěpánka napodobil Dominik Reček, jenž si cestu k výhře nad Jiřím Vachtlem poněkud zkomplikoval ve druhém setu, kdy nezvládl dvanáctý gem, avšak rozhodující třetí sadu již ovládl poměrně jasně a mohl se radovat z vítězství.

V dalším utkání Tadeáš Paroulek relativně hladce přehrál Marka Řeháčka. "Myslel jsem si, že to bude hodně těžký zápas, ale naštěstí soupeř nekladl tak velký odpor, jak jsem očekával. Nakonec z toho byl výsledek 6:4 a 6:2, zápas jsem měl pod kontrolou," nechal se sympatický mladík slyšet po utkání.

Úvodní kolo kvalifikace zvládl i Patrik Rikl, který s Polákem Zbrojou v úvodním setu zvládl důležitý sedmý gem, v němž odvrátil několik brejkbolů, a sadu nakonec získal poměrem 6:4. Ve druhém setu poté jasným výsledkem ovládl tiebreak a může se tak těšit z postupu do dalšího kola. "Dneska jsem začal dobře, delší dobu jsem nehrál turnaje, takže jsem čekal, jaké to bude, ale bylo to dobré a jsem rád za to, co jsem předvedl na kurtu," zhodnotil český talent.

Jakub Novák v naprosto vyrovnaném duelu nestačil na Poláka Macieje Kazanowského, po dvou prohraných tiebreacích si ale v hlavní soutěži druhého jabloneckého future nezahraje.

 Marko Pašalič si připsal na své konto vůbec první vítězství v kvalifikaci mezinárodních turnajů dospělých, když přehrál svého krajana Adama Blechu dvakrát 6:4.

 

Marius Frosa (ROU)(3)  – Kamil Stach (POL) 6:4, 6:2

DOMINIK REČEK – JIŘÍ VACHTL 6:4, 5:7, 6:2 

LUKÁŠ POLÁČEK – ANTONÍN ŠTĚPÁNEK 6:7(1), 4:6

Alexandru Catalin Marasin (ROU) – Michal Nispon (POL) 6:4, 6:3

Piotr Zbroja(2) – PATRIK RIKL (WC) 4:6, 6:7(2)

TADEÁŠ PAROULEK – MAREK ŘEHÁČEK 6:4, 6:2

Gabriele Moghini (SUI) – Franz Lukas (AUT)  6:2, 6:0

Michal Marko (SVK) – David Zelinka  6:2, 6:4

Maciej Kazanowski (POL) – JAKUB NOVÁK  7:6(4), 7:6(8)

MARKO PAŠALIČ – ADAM BLECHA  6:4, 6:4

Lukáš Klein (SVK)(1) – FRANTIŠEK PECHALA (WC)  6:2, 6:4

ONDŘEJ DUŠEK (WC) – DANIEL JANKTO  6:4, 6:3

Christopher Hutterer (AUT) – DOMINIK BARTOŇ  3:6, 7:5, 6:7(4)

DOMINIK LANGMAJER (WC) – DANIEL VELEK (WC) 6:7(8), 6:7(5)

DANIEL VRBA – DAVID POTUŽÁK  6:1, 6:1

DAVID ŠIMŮNEK – MAREK PODLEŠÁK (WC)  6:4. 6:4