Nejhorší závěr sezóny? Člen elitní čtyřicítky nevyhrál ani zápas, získal pouze jediný set

- Marek Bartošík

Nikoloz Basilašvili se patrně na obnovení turnajového kolotoče po koronavirové pauze těšil stejně jako jeho tenisoví kolegové. Kdyby však osmadvacetiletý Gruzínec věděl, co ho čeká, asi by už tak nadšený nebyl. Po opětovném rozjetí sezóny totiž nevyhrál ani jeden z devíti zápasů. Odehrál celkem 21 setů, ovládl jediný.

Masters v New Yorku, US Open, Kitzbühel, Řím, Hamburk, Roland Garros, Vídeň, Masters v Paříži a Sofie. To je seznam turnajů, na kterých ve druhé části sezóny 2020 hrál a rychle skončil Nikoloz Basilašvili.

Gruzínský tenista, jemuž patří 39. místo v žebříčku, prožil vskutku bídné tenisové období. Vyvrcholením neúspěchů byla jeho účast na halové akci v Sofii. Na Basilašviliho si tam v prvním kole vyšlápl Marc-Andrea Hüsler (149.). Švýcarský šťastný poražený z kvalifikace odvrátil dva mečboly a zvítězil 6:1, 4:6 a 7:6(6).

Dokonce už v kvalifikaci se Basilašvili poroučel z „pětistovky“ ve Vídni, nad jeho síly byl slovenský reprezentant Norbert Gombos, toho času 104. hráč žebříčku.

Majitele tří turnajových titulů dále porazili Jan-Lennard Struff (tehdy 35. v žebříčku ATP), Thiago Monteiro (84.), Roberto Bautista Agut (11.), Lorenzo Sonego (47.), Federico Delbonis (79.), John Millman (43.) a Felix Auger-Aliassime (20.).

Ačkoliv Basilašvili v devíti zápasech uhrál jediný set, dokázal se vyhnout nepopulárnímu kanáru. Další dvě porážky mimochodem přidal ve čtyřhře (Kitzbühel, Roland Garros).

Příklad gruzínského reprezentanta dobře ukazuje, jak nyní funguje žebříček ATP. Tenisté neztrácejí s výjimkou Turnaje mistrů žádné body, a tudíž nedochází k žádným dramatickým pádům. To platí i pro Basilašviliho, jenž v srpnu držel 27. místo. Sezónu navzdory mizérii posledních měsíců zakončí v top 40.

Trápit ho nemusí ani finance. Za devět startů, mnohé z nich na prestižních turnajích, posbíral na prize money celkem přes 200 tisíc eur (více než polovinu ze dvou grandslamů).

Pokud by však jeho špatná forma pokračovala i v následujícím roce, pak by musel někdejší 16. hráč žebříčku po více než dvou letech zvážit účast na hůře dotovaných challengerech.