Krejčíková zvládla tříhodinovou bitvu. Už melu z posledního, říká

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Druhý zápas Barbory Krejčíkové v rakouském Linci znovu nabídl dramatický třísetový souboj, který ovšem favorizovaná Češka zvládla. Po kvalifikantce Harmony Tanové si po setech 5:7, 7:6(7), 6:4 poradila s Belgičankou Greet Minnenovou. Po duelu, jenž trval bezmála tři hodiny, už přiznává silnou únavu.

„Po tom týdnu, co jsem byla nemocná a nic jsem nedělala, nebudu říkat, že mě nic nebolí. Byla jsem ráda, že jsem ráno vstala z postele.“ smála se Krejčíková, jejíž únava plyne i z absence tréninkové zátěže. „Snažím se už nehrát jen tělem, ale i hlavou. Snažím se posouvat spíš psychicky než fyzicky, protože fyzicky už melu z posledního,“ zvážněla.

Krejčíková jen těžko hledala rytmus už v prvním kole, byla na ní znát nerozehranost a absence kvalitní přípravy před turnajem. Přesto zápas ubojovala a to stejné dokázala i ve středu proti Minnenové. Prokázala tím, že se nachází v životní formě, která ji vynesla i do osmifinále Roland Garros a především do elitní světové stovky.

S Belgičankou sice ztratila první set a ve druhém musela odvracet hned čtyři brejkboly, ale z problémů se vymanila. Dotáhla dějství až do tiebreaku, ve kterém zdárně otočila skóre z 2:4 a vyhrála v dramatické koncovce 9:7.

„Myslím si, že dnes byl můj výkon takový kostrbatý. Na začátku zápasu mi to spíš nešlo,“ hodnotila Krejčíková. „Dávala jsem jí šance si čuchnout k tomu, že může být v utkání lepší než já,“ podotkla česká tenistka, jež čelila celkem 10 brejkbolům, ale servis ztratila pouze dvakrát v úvodní sadě.

I v rozhodující sadě pustila Minnenovou k brejkbolu, ale opět se jí podařilo hrozbu ztráty servisu odvrátit. Naopak v klíčové deváté hře se přes shodu sama prokousala k brejkbolu, který využila a zápas následně doservírovala.

Krejčíková v duelu celkem dvakrát obrala sokyni o podání, což nakonec na vítězství bohatě stačilo. „Celý zápas jsme se pořád tahaly. Bylo strašně těžké ji brejknout, velmi dobře podávala,“ upozornila Češka. „Musela jsem to ubojovat. Byl to jeden z těch zápasů, kdy se člověku moc nedaří a soupeřka hraje dobře. V takovou chvíli musí jen bojovat, hrát míček od míčku a být vnitřně silný. Jsem pyšná, že se mi dnes podařilo být vnitřně silná.“

Krejčíkové byl nepříjemný zejména herní styl Minnenové, která předvedla širokou škálu úderů. „Strašně dobře podávala a bylo těžké si najít nějaký rytmus. Má velmi dobrý forhend, z bekhendu zase hraje takovou placku. Každý míček je jiný. Už před zápasem jsem věděla, že to bude hodně těžké. Jsem ale ráda, že se na konci přiklonilo štěstí na mou stranu,“ dodala.

Ve čtvrtfinále, do něhož postoupila poprvé od loňského července (tehdy si zahrála mezi nejlepší osmičkou v Bukurešti), si česká tenistka zahraje v pátek proti Aljaksandře Sasnovičové. Byť Krejčíková ve dvou zápasech v Linci strávila na kurtu téměř pět hodin, den volna je podle ní tou horší možností.

„Byla bych radši, kdyby se hrálo jeden den za druhým,“ přiznala. „Fyzicky to bolí až druhý den po zápase, ne ten první, takže si myslím, že pro mě to bude asi horší. Přeci jen si myslím, že zatuhnu,“ vyjádřila obavy. „Budu se snažit s tím nějak vypořádat,“ dodala.

Upper Austria Ladies, Linec (ženy, AUT, 202 250 USD, hala – tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Greet Minnenová (BEL, 110.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (74.) 7:5, 6:7(7), 4:6