Po Ostravě jsem týden ležela. Výhru jsem nečekala, uznala Krejčíková

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Úspěšný vstup do závěrečného turnaje sezony má za sebou Barbora Krejčíková, která v Linci postupuje do osmifinále. Česká tenistka potvrdila roli favoritky v souboji s francouzskou kvalifikantkou Harmony Tanovou, kterou porazila 6:3, 5:7, 6:2. Vítězství je pro Krejčíkovou o to cennější, že před turnajem kvůli nemoci a nouzovému stavu nemohla pořádně trénovat.

Turnaj WTA v Ostravě pro Krejčíkovou skončil kvůli nemoci předčasně. Češka byla nucena se odhlásit před semifinálovým duelem ve čtyřhře a vyléčení si vyžádalo dlouhý týden v posteli. Přesto ani na chvilku nezaváhala a do rakouského Lince, kde zakončí úspěšnou sezonu, odcestovala.

A udělala dobře. S tréninkovým mankem se popasovala výborně, když zvládla náročný dvouhodinový souboj s Francouzkou Tanovou, které oplatila 11 měsíců starou porážku, a může se těšit ještě minimálně na jeden singlový zápas. V něm bude znovu plnit roli papírové favoritky proti Belgičance Greetje Minnenové.

Porazila jste Harmony Tanovou ve třech setech a úspěšně jste vstoupila do turnaje v Linci. Jak zápas hodnotíte?
Hodnotím ho dobře, protože jsem vyhrála. Přeci jen už je konec sezony, tak se každé vítězství počítá. Navíc je to tu náročné, kurty jsou takové atypické, takže mi dlouho trvalo, než jsem si na ně zvykla. Ani jsem neočekávala, že bych mohla vyhrát, protože vím, že soupeřka hraje dobře a k tomu na tomto povrchu odehrála už dva zápasy, takže jsem hodně ráda, že jsem to zvládla.

Mluvíte o atypickém povrchu. V čem se to liší třeba oproti Ostravě?
Nevím, jestli je to míčky nebo povrchem, je těžké to určit. Přijde mi, že člověk na tom povrchu nemůže najít rytmus, že každý balonek trošičku jinak skočí. Je to strašně nepříjemný povrch, těžce se na něj zvyká. Člověk se musí k úderům hodně dobře postavit a musí očekávat samé nevyzpytatelné odskoky.

Vaše soupeřka vás docela potrápila, letos v Hongkongu vás dokonce porazila. V čem je nepříjemná?
Celkem dobře podávala a má takovou nepříjemnou hru. Z forhendu dokáže hru zrychlit a dokáže to rozliftovat, rozehrávat. Má takovou placku, dobře hru mixuje s čopem, dokáže si dojít na síť, umí zahrát kraťas, celkově je šikovná. Nepustí soupeře do rytmu, proto je to s ní vždy takové nepříjemné.

Co se týče vašeho výkonu, panuje spíš spokojenost?
Dle mého názoru stoprocentní spokojenost. Když si vezmu, že po Ostravě jsem vlastně týden pouze ležela a nebylo mi moc dobře. Pak se kvůli nouzovému stavu nedalo pořádně trénovat, navíc jsem ani nemohla dělat venku kondici, protože bylo škaredě a hrát tenis se taky nedalo... Takže jsem vlastně hrála pořádně až tady. Jsem vážně moc ráda, protože jsem vůbec neočekávala, že bych tu mohla zahrát nějaký výsledek.

Kdy jste se začala cítit stoprocentně? Týden po Ostravě, nebo později?
V sobotu jsem v Ostravě skrečovala a po týdnu jsem začala něco dělat. Procházky, trochu si zacvičit v pokoji a celkově jsem se snažila nějak udržet.

Po příjezdu do Lince byla nařízena čtyřiadvacetihodinová karanténa. Jak jste ji trávila?
Byla jsem na hotelovém pokoji a myslím si, že jsem měla štěstí, že výsledky přišly dříve než za 24 hodin. Přijela jsem v pátek a ještě v sobotu jsem si stihla jít zahrát.

Rozhodla jste se nenastoupit do deblu s Kateřinou Siniakovou, se kterou jste loni v Linci vyhrály. Bylo to rozhodování lehké, nebo těžší?
Už v Ostravě jsem Katce říkala, že tu hrát nechci, protože jsem za posledních šest osm týdnů odehrála strašně moc zápasů, a že chci dát všechno do singlu. Po turnaji si vezmu volno a začnu se připravovat na Austrálii.

Vám se teď v hlavních soutěžích singlu na okruhu WTA stává stále častěji, že jste v zápasech favoritkou. Vnímáte to?
Myslím si, že je to obrovské ocenění, nebo odměna, za to, že jsem hrála dobře. Že se mi dařilo a že jsem na sobě pracovala. Je to odměna, když mohu být v pozici favoritky. Beru to jako odměnu, kterou si užívám, a doufám, že si ji budu užívat i nadále.

V dalším kole vás čeká Greetje Minnenová, která porazila nasazenou trojku Jastremskou. Viděla jste ten zápas? Jak byste okomentovala nadcházející soupeřku?
Je to celkem sranda, ale ještě včera večer jsem se jela podívat na Katku a pak hrály tyhle dvě hráčky. Vůbec jsem nevěděla, že to mohou být moje soupeřky. Na pavouka se moc nedívám, spíš se koukám na denní rozpis, abych věděla, kde hraju, a až tam zjistím proti komu. Takže jsem to vůbec nevěděla, ale viděla jsem včera set a přibližně vím, co mě čeká.

Upper Austria Ladies, Linec (ženy, AUT, 202 250 USD, hala – tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Harmony Tanová (FRA, 240.) [Q] – BARBORA KREJČÍKOVÁ (74.) 3:6, 7:5, 2:6