Naprostá fantazie! Forejtek v Sofii zaskočil bývalou světovou trojku

- Michal Hladký

Jonáš Forejtek v bulharské Sofii ukázal, že divokou kartu do hlavní soutěže si od pořadatelů zasloužil. A to nevídaným způsobem. V prvním kole svého premiérového turnaje v rámci ATP Tour 250 porazil Marina Čiliče, bývalou světovou trojku a vítěze US Open 2014, za 67 minut po setech 6:3 a 6:2.

Tak tohle nikdo nečekal. Jonáš Forejtek se ještě nikdy na turnaji ATP Tour neobjevil. 399. hráč světa neměl skrz své žebříčkové postavení na hlavní soutěž nárok. To se změnilo poté, co obdržel od pořadatelů divokou kartu.

Jenže hned na úvod ho čekal pořádně tvrdý oříšek – Marin Čilič, vítěz osmnácti singlových titulů na okruhu ATP. Že by se ho český mladík lekl? Ale kdeže! Hned ve druhém gemu vzal soupeřovi servis a dostal se do nadějného vedení.

To mu ovšem příliš dlouho nevydrželo. Chorvat okamžitě srovnal na 2:2. Forejtkovi se nicméně stále dařilo na returnu, Čilič získával po svém druhém podání pouhou třetinu fiftýnů. Kvalitní hra devatenáctiletého tenisty přinesla kýžený úspěch, Forejtek první sadu ovládl 6:3.

Ve druhém setu se vítěz US Open z roku 2014 nadále trápil a často chyboval. Naopak Forejtek hrál velmi dobře a jistě od základní čáry. Český hráč se ocitl ve vedení 3:0, které si pohlídal a po výsledku 6:2 mohl oslavit svůj největší triumf v dosavadní kariéře.

Kromě cenného skalpu si Forejtek taktéž připíše 20 bodů do žebříčku ATP, díky čemuž se posune přibližně na 355. příčku. A aby toho nebylo málo, tak už za vítězství v prvním kole obdrží 7425 eur. To je skoro třetina toho, co kdy český mladík na okruhu vydělal.

To ale předbíháme. Forejtkova pouť v Sofii nekončí, ve druhém kole bude hrát o další posun žebříčkem a tučnou finanční odměnu proti lepšímu z dvojice Roberto Carballés Baena (103.), Richard Gasquet (49.).

Sofia Open (muži, BUL, 389 270 EUR, hala – tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Marin Čilič (CRO, 41.) – JONÁŠ FOREJTEK (399.) 3:6, 2:6