Nadějné zprávy z Austrálie. Do Melbourne se chystají všichni hráči a hráčky elitní stovky

- Filip Lefenda

Grandslamy bez celé řady hvězd? Na scénáře z New Yorku a Paříže zapomeňte! Alespoň to tvrdí organizátoři lednového Australian Open. Podle turnajového ředitele se do Melbourne chystají všichni hráči i hráčky elitní světové stovky – povinné karanténě navzdory.

Začátek australského grandslamu je naplánován na 18. ledna a předběžně se zdá, že by mohlo jít o opravdový tenisový svátek. V době, kdy se svět stále potýká s pandemií koronaviru, si žádost o vycestování do Austrálie podala všechna tenisová esa.

V Melbourne by tak neměli chybět třeba Novak Djokovič, Rafael Nadal či Roger Federer. Na ženské straně pak Serena Williamsová, Ashleigh Bartyová nebo nejlepší Češky. A to navzdory tomu, že všichni účastníci budou muset po příletu na australský kontinent do povinné čtrnáctidenní karantény.

„Každý, kdo chce v Austrálii hrát, musel vyplnit formulář ohledně vycestování. Ten jim zaručí vízum. A všech sto nejlepších mužů a žen žebříčku tohle udělalo. Všichni chtějí Australian Open hrát, bude to skvělý turnaj,“ libuje si ředitel turnaje Craig Tiley.

Ten se ještě pokusí pro tenisty vyjednat výjimku. Byl by rád, kdyby měli možnost během karantény využívat tréninkových kurtů, případně mohli nastoupit i do ostrých zápasů. „Hráči by se pohybovali pouze mezi hotelovými pokoji a kurty, čímž by byla ochráněna běžná veřejnost. Samozřejmě by v této bublině docházelo k intenzivnímu testování,“ popsal svou představu Tiley.

Jeho vize „nejbezpečnější bubliny na světě“, jak ji sám nazval, by mohla být aplikovatelná i na přípravných turnajích před Australian Open. Aktuálně ovšem není jasné, zda se podniky v Brisbane, Adelaide či Canbeře budou moci uskutečnit.

„Je to padesát na padesát. Do týdne budeme vědět, zda dostaneme povolení cestovat mezi státy, či nikoliv,“ oznámil Tiley. Pakliže by úřady tuto variantu zamítly, uskutečnily by se další turnaje přímo v Melbourne.