Murray si přeje návrat Federera a Nadala v nejlepší možné formě

- Jan Vojkůvka

Rivalita v duchu fair play. V dnešní době není výjimkou, že na sebe rivalové plivou oheň při každé příležitosti, jako by však tenisový svět existoval v trochu jiné dimenzi. Dokazuje to i vyjádření Andyho Murrayho na tiskové konferenci v čínské Šanghaji, kde získal další ze svých titulů z turnajů Masters do sbírky.

Z jejich horší formy či menších zranění více či méně těží, přesto však Andy Murray připouští, že bez nich to není ono. Řeč je o Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi, dvou velkých rivalů britského tenisty, které v této sezoně poněkud zradilo zdraví a nebo, v případě Nadala, se k menším zraněním přibalila i horší forma.

Ve své podstatě i díky jejich absencím by se dalo říci, že Murray měl snažší cestu za úspěchy. To by byl laický pohled na situaci, která je však komplikovanější. Nikdo totiž nemůže s jistotou říci, že by je Murray pravidelně na turnajích neporážel. Jak se k tomu však staví sám Skot? Ten si ze všeho nejvíc přeje, aby byli oba opět zdraví a sezona 2017 přinesla další ze série památných bitev mezi Djokovičem, Federerem, Murraym a Nadalem.

Myslím, že by bylo skvělé, pokud by se Rafa a Roger dostali skrz ta zranění v této sezoně a mohli hrát opět na nejvyšší úrovni, protože si myslím, že tenis je lepší, když jsou na kurtu a hrají to, co umí,“ řekl na tiskové konferenci. „Jsou to dva z nejlepších hráčů všech dob a, víte, byl to pro ně nešťastný rok. Takže doufejme, že se oba dají do pořádku, budou fit a zdraví příští rok, a to by bylo pro celou hru jen dobře,“ podotkl.

Na turnaji v Šanghaji vyhrál Murray svůj třetí titul z čínské metropole, když ve finále porazil Španěla Bautistu ve dvou setech 7:6, 6:1. Díky tomu stáhl ztrátu na Novaka Djokoviče, který se v poslední době spíše trápí, na 2 415 bodů. Stále je to výrazný počet bodů, které dělí pozice světové jedničky a dvojky na žebříčku, ale Murray věří, že by se mu mohlo podařit jednou stanout na vysněném postu jedničky mužského tenisu.

Tento týden jsem hrál lépe, než ten minulý v Pekingu. Ve všech zápasech jsem trefoval míčky čistě, hrál jsem proti čtyřem hráčům z pětadvacítky a odehrál dobrý tenis,“ má radost Murray. „Samozřejmě tu teď je šance. Netvrdím, že nemám šanci dostat se na první místo. Ale stále si jsem vědom, jak náročné je se tam dostat. Nikdy jsem neměl tolik úspěchů, jakých jsem dosáhl v posledních měsících, ale pořád vím, že bude náročné toho docílit. Musím jen zůstat motivovaný a chytře nakládat s kalendářem. Ale věřím, že to zvládnu,“ řekl po finálovém utkání a zisku pátého letošního turnajového titulu, k čemuž přidal olympijské zlato z Ria.

Ač tedy Andy Murray touží být světovou jedničkou, zároveň toho chce dosáhnout proti hráčům, kteří mu dokáží výrazně zatopit. Přání, aby se Roger Federer a Rafael Nadal dostali do optimální formy, však sdílí většina tenisového světa.