Jedno finále, dva příběhy. Millman má konečně titul, Mannarino je opět druhý

- Marek Bartošík

Finále turnaje ATP v Nur-Sultanu sice zůstalo poněkud ve stínu prestižnější „pětistovky“ ve Vídni, nicméně i v kazašském hlavním městě bylo klání o titul zajímavé. Vždyť se utkali dva hráči, pro které má jakýkoliv titul cenu zlata. Nakonec byl úspěšnější John Millman, jenž tak oslavil svůj první triumf na okruhu. Naopak jeho soupeř Adrian Mannarino zase jednou ve finále pohořel.

0:2 John Millman, 1:8 Adrian Mannarino. Taková byla finálová (ne)úspěšnost účastníků před rozhodující bitvou na akci kategorie ATP Tour 250 v Nur-Sultanu. A jelikož zvládl klíčový zápas lépe Millman (7:5, 6:1), mohl se v 31 letech radovat ze svého premiérového turnajového vavřínu na okruhu.

„Je to neuvěřitelné. Jsem tak šťastný. Cítím úlevu a naprostou satisfakci,“ líčil Millman, jenž se na první titul načekal opravdu dlouho.

Australský tenista, vyznačující se solidností, přitom patří už léta k širší světové špičce. Stačí vzpomenout na US Open 2018, kde vyřadil Rogera Federera a dokráčel až do čtvrtfinále. Hvězdného Švýcara málem porazil i ve třetím kole letošního Australian Open, nakonec však padl v rozhodujícím supertiebreaku 8:10.

Poraženým finalistou v Nur-Sultanu se stal Mannarino. Dvaatřicetiletý Francouz je s rolí „toho druhého“ na turnaji až příliš dobře obeznámen – vždyť prohrál už deváté finále z deseti, do nichž se na okruhu ATP probojoval.

„Z mého výkonu ve finále jsem zklamaný, hlavně se mi nepodařilo ovládnout emoce. Nicméně přesto to pro mě byl dobrý týden,“ uvedl francouzský tenista, který si svůj zatím jediný titul připsal loni na trávě v Hertogenboschi.

Inspirací pro Mannarina může být jeho krajan Gaël Monfils. Známý tenisový šoumen hledal na finále dlouhá léta recept – ještě v květnu 2016 měl v bojích o titul mizernou bilanci 5:19.

V posledních sezónách je však o poznání úspěšnější, a tak v jeho statistikách nyní nalezneme o něco příjemnější skóre 10:21. Monfils nyní dokonce drží sérii tří vítězných finále. Něco takového by Mannarino jistě bral…

Astana Open, Nur-Sultan (muži, KAZ, 337 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Adrian Mannarino (FRA, 39.) [3] – John Millman (AUS, 45.) [4] 5:7, 1:6