ATP

Kritika Djokoviče! Splnil jsem, co jsem potřeboval, přiznal

- Radek Štohl

Pravděpodobně se jednalo o šok sezony. Novak Djokovič ve čtvrtfinále ve Vídni prohrál s Lorenzem Sonegem, šťastným poraženým z kvalifikace, 2:6, 1:6, teprve podruhé v kariéře tak na okruhu ATP uhrál pouhé tři gemy. Pro aktuální světovou jedničku se však o takovou pohromu nejednalo.

Třiatřicetiletý Srb měl na turnaji „pětistovky“ jednoznačný cíl – probojovat se do čtvrtfinále a zajistit si tak definitivně první místo světového žebříčku na konci sezony a vyrovnat legendárního Peta Samprase, kterému se to podařilo rovněž šestkrát.

Cesta mezi osmičku nejlepších pro Novaka Djokoviče nebyla extrémně složitá. V prvním kole přehrál krajana Filipa Krajinoviče 7:6(6), 6:3, o kolo později porazil účastníka loňské Tenisové extraligy Bornu Čoriče 7:6(11), 6:3.

Ve středu odpoledne měl Djokovič splněno. Páteční porážka ho tak ani příliš netrápila.

„Do Vídně jsem přijel se záměrem, abych vybojoval body do žebříčku a zajistil si pozici světové jedničky na konci kalendářního roku. Podařilo se mi to, takže se můžu soustředit na další cíle,“ okomentoval sedmnáctinásobný grandslamový šampion své vyřazení.

„Jsem šťastný, spokojený. Jsem zdravý. Věřím, že na Turnaji mistrů v Londýně budu mít silný závěr sezony,“ doufá Djokovič.

„Splnil jsem, co jsem potřeboval, a proč jsem do Vídně přijel. S tímto výsledkem jsem absolutně v pořádku. Už se těším na další kapitolu,“ dodal vítěz 39 letošních zápasů.

Porážka Novaka Djokoviče se nelíbila řadě fanoušků na sociálních sítích, kteří jednání Srba kritizovali – tedy, že podle jejich názoru do Vídně dorazil uhrát pouze čtvrtfinále a na dalším osudu mu nezáleželo.

„Je to další důvod, proč nikdy nebude považovaný za toho nejlepšího v dějinách.“

„Co to bylo za výkon? Snažil se vůbec?“

„Od Novaka to byl ostudný výkon!“

„Radši si chodí pro ocenění, než aby předváděl úchvatný tenis jako Rafa (Nadal) a Roger (Federer)!“

„Měl by přestat být posedlý rekordy, které drží dvojice Nadal, Federer.“

Djokoviče momentálně čeká 14 dní volna. Po vynechání Paříže bude bojovat až na Turnaji mistrů v Londýně.