Češi v akci: Pavlásek si zajistil účast v hlavní soutěži, Peschkeová titul nezískala

- Jan Havlovic

Adam Pavlásek zvládl finále kvalifikace a ve Stockholmu si zahraje v hlavní soutěži. V Linci bojovala o turnajový vavřín Květa Peschkeová, která však společně s Němkou Grönefeldovou titul nezískala. V Jablonci se dařilo Petru Michnevovi, jenž po třísetové bitvě získal svůj třetí turnajový vavřín v této sezoně.

Peschkeová s Grönefeldovou titul v Linci nezískaly

Květa Peschkeová s Annou-Lenou Grönefeldovou vstoupily do finálového střetnutí velmi dobře, když v úvodní hře sebraly svým soupeřkám podání. Vzápětí však o servis přišly, stejná situace se na začátku prvního setu opakovala ještě jednou. V deváté hře první sady si česko-německý pár dokázal vypracovat možnost dvou brejkbolů a ten druhý dokázala Peschkeová s Grönefeldovou proměnit! Druhá sada se však třetímu nasazenému páru úplně nevydařila, a tak Bertensová s Larssonovou poslaly zápas do supertiebreaku. 

V následném supertiebreaku si vedl od úvodní výměny lépe švédsko-nizozemský pár, který byl vždy o jeden míček napřed, nicméně Peschkeová s Grönefeldovou dokázaly vždy srovnat stav. Závěr zápasu však zvládl druhý nasazený pár lépe, za stavu 9:7 si Bertensová s Larssonovou vypracovaly dva mečboly a hned ten první dokázaly proměnit!

Pavlásek si zahraje hlavní soutěž ve Stockholmu

Adam Pavlásek v sobotu jako jediný ze čtyř českých tenistů, kteří zasáhli do kvalifikací turnajů ATP, uspěl. V úvodním zápase kvalifikace turnaje ve švédském Stockholmu si poradil s domácím Söderlundem, který v kvalifikaci startoval díky divoké kartě udělené od pořadatelů. V neděli čekal na českého reprezentanta o poznání těžší soupeř - Marton Fucsovics. Maďarský tenista se nachází na 151. pozici světového žebříčku, s Pavláskem se již potkal v letošním roce v dubnu na challengeru v italské Barlettě, kde se z třísetového vítězství radoval český tenista.

Aktuálně 87. tenista světového žebříčku se prezentoval v prvním setu velmi dobrým a soustředěným výkonem. V sedmé hře si vypracoval možnost dvou brejkbolů a hned ten první využil, čímž se dostal do rozhodujícího náskoku, který již nepustil. Ve druhé sadě se podařilo Pavláskovi prolomit podání svého soupeře celkem dvakrát, a tak se po vcelku lehkém průběhu zápasu raduje z postupu do hlavní soutěže turnaje ATP ve Stockholmu!

Smitková postupuje do finále kvalifikace

Tereza Smitková se v letošní sezoně potýká s poklesem formy, nicméně v kvalifikaci na turnaj v Lucemburku se zatím české tenistce daří. V úvodním kole si aktuálně 195. hráčka poradila s Belgičankou Minnenovou, kterou porazila ve dvou setech. V semifinále kvalifikace Smitkovou čekala o poznání těžší soupeřka - Američanka Boserupová, 123. hráčka světového žebříčku. Jako rozhodující se ukázala koncovka prvního setu, Smitková ovládla tiebreak v poměru 7:5 a udělala důležitý krok k postupu. Ve druhém setu totiž na kurtu kralovala právě rodačka z Hradce Králové, která své soupeřce nadělila kanára. Ve finále kvalifikace čeká Smitkovou Američanka Whoriskeyová, 358. hráčka světového žebříčku. 

Kristýna Plíšková měla na turnaji v Lucemburku smůlu, neboť je první nasazenou hráčkou kvalifikace a nedostala se přímo do hlavní soutěže. Rodačka z Loun však měla v prvním kole velmi příznivý los, domácí Correiaovou porazila za necelou hodinu hry ve dvou setech. V neděli čekal Plíškovou souboj s Bulharkou Šinikovovou, se kterou se česká tenistka utkala letos v dubnu. Ve Stuttgartu se radovala z výhry právě Plíšková, která na tuto výhru dokázala navázat i dnes a po výhře 6:4, 7:6 postupuje dál.

Martincová musela utkání s Konjuhovou skrečovat

Těžká úloha čekala na Terezu Martincovou, která se utkala s Anou Konjuhovou, tedy hráčkou, která překvapila na letošním US Open postupem do čtvrtfinále, ve kterém skončila na raketě Karolíny Plíškové. Česká tenistka nevstoupila do zápasu ideálně, velmi rychle prohrávala 0:4. Martincová však měla zdravotní problémy, a tak za tohoto stavu raději utkání skrečovala. 

Naopak do finále kvalifikace se probojovala Kateřina Siniaková, která patří mezi horké favoritky na postup do hlavní soutěže. Po třísetové výhře nad Melnikovou čekala rodačku z Hradce Králové další konfrontace s ruskou tenistkou - Polinou Lejkinovou, která se nachází až na 301. místě světového žebříčku. A tentokrát to byl zápas, ve kterém Siniaková nenechala nikoho na pochybách, že si jde za vítězstvím. Postup do dalšího kola slaví po výhře 6:4, 6:2 a čeká ji už jen duel s Bulharkou Tomovou.

ATP/WTA

If Stockholm Open (muži, tvrdý povrch - hala, 566 525 USD, finále kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (87.) (2) - Marton Fucsovics (HUN, 151.) (6) 6:4, 6:3

BGL BNP Paribas Luxembourg Open (ženy, tvrdý povrch - hala, 250 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

TEREZA SMITKOVÁ (195.) - Julia Boserupová (USA, 123.) (7) 7:6 (5), 6:0
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (64.) (1) - Isabella Šiniková (BUL, 136.) 6:4, 7:6 (3)

VTB Kremlin Cup, Moskva (ženy, tvrdý povrch - hala, 823 888 USD, 2. kolo kvalifikace)

Ana Konjuhová (CRO, 57.) (3) - TEREZA MARTINCOVÁ (164.) 4:0, skreč Martincová

KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) (2) - Polina Lejkinová (RUS, 301.) 6:4, 6:2

Generali Ladies Linz (ženy, tvrdý povrch - hala, 250 000 USD, finále čtyřhry)

Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ (3) - Bertensová, Larssonová (NED/SWE) 6:4, 2:6, 7:10

ITF/Futures

Future 2016 JABLONEC (muži, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, finále dvouhry a čtyřhry)

Jabloneckémui turnaji se věnujeme v samostatném článku

CROCIRCUIT power by Lukas Sport, Bol (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

JOSEF VÁGNER - Mile Matić 2:6, 2:6

Egypt F29 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

JAN ZEDNÍK (5) - Ramazan Nurejev (RUS) 7:6 (1), 6:3

Ismaning Open by Medicus, Německo (muži, koberec - hala, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Matvej Chomentovskij (RUS) (3) - DAVID MRÁZEK 6:1, 3:6, 6:1

CroCircuit Power by Lukas Sport, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Melene Helgová (NOR) - KLÁRA HÁJKOVÁ 6:1, 4:6, 6:3
Jenny Bürstová (SUI) - ANETA LABOUTKOVÁ 2:6, 6:1, 2:6

1. kolo kvalifikace

Melissa Kopinskiová (USA) - TEREZA KOPLOVÁ 6:4, 6:1