Zaskočila jej divoká karta. Shapovalov poté přišel s nečekaným oznámením

- Jan Vojkůvka

Nabitý turnaj ATP ve Vídni je sice plný předních hráčů, ale přesto v hlavní soutěže nalezneme několik tenistů, kteří se rozhodně mezi hvězdy nepočítají. Jedním z nich je jednadvacetiletý domácí mladík Jurij Rodionov, který v úvodním kole zaskočil hvězdného Denise Shapovalova a vyhrál 6:4, 7:5. Kanaďan po nečekané porážce navíc přispěchal s nečekaným oznámením, když se odhlásil z Masters v Paříži.

Možná z něj mluvila frustrace a zklamání, možná jen reálné zhodnocení situace. Na každý pád se Denis Shapovalov po další překvapivé porážce rozhodl neodcestovat do Paříže, kde v minulé sezoně postoupil do finále.

Porážka ve Vídni mu totiž zcela překopala plány a cíle. Právě v Rakousku měl usilovat o co nejvyšší bodový zisk do žebříčku, aby mohl usilovat o postup na Turnaj mistrů do Londýna. V Paříži by si totiž mohl polepšit jen tím, že by celé Masters vyhrál. A i tak by 400 bodů, které by za titul připsal, nestačilo. Ztráta motivace v podobě jisté neúčasti na ATP Finals tedy rovněž přispěla k jeho rozhodnutí, proč do Francie neodcestovat.

V prvním kole vídeňského turnaje přitom byl ohromným favoritem. Proti sobě měl divokou kartu a až 153. hráče žebříčku Jurije Rodionova. Pro Shapovalova to mělo být povinné vítězství, pouhá formalita. Realita ale byla jiná.

Jednadvacetiletý Kanaďan přitom začal výborně a v prvním setu vedl nad stejně starým soupeřem 4:2. Pak ale prohrál čtyři hry v řadě a nadějně rozehranou sadu ztratil. Shapovalova porážka nerozhodila, ve druhé sadě výborně servíroval, ale stejně tak se dařilo i Rodionovovi. A zatímco favorizovaný tenista se nedostal ani k jednomu brejkbolu, mladý Rakušan jej ve 12. gemu zaskočil.

Rodionov si v něm vypracoval tří brejkboly, které byly zároveň mečboly, a hned první využil. Senzační vítězství domácího tenisty, jenž přitom až do letošního Roland Garros nevyhrál žádný zápas na nejvyšším okruhu. Ve Vídni si tak připsal teprve druhou výhru na turnaji ATP.

Pro Shapovalova se jednalo o ohromné zklamání. A druhé v řadě, už minulý týden překvapivě padl v Kolíně s Gillesem Simonem. Jeho odhlášení z Paříže zároveň nejspíš znamená konec sezony. Stále sice figuruje mezi přihlášenými pro turnaj v bulharské Sofii, kde se bude hrát od 8. listopadu, ale jeho účast na tomto podniku ATP je spíše nepravděpodobná.