Nejlepší turnaj v historii? Obhájit titul ve Vídni je téměř nemožné, tuší Thiem

- Filip Lefenda

Pořádně těžký úkol čeká tento týden v rakouské domovině Dominica Thiema. Světová trojka bude na halové pětistovce ve Vídni obhajovat loňský titul. „Při současném obsazení turnaje je to téměř nemožné,“ myslí si sedmadvacetiletý tenista.

Před rokem porazil ve finále Argentince Schwartzmana a radoval se před vyprodaným hledištěm. Zopakovat stejný úspěch i v tomto ročníku však bude velmi složité. Startovní pole je vzhledem k zeštíhlenému tenisovému kalendáři nabitější než kdy dříve.

„Je to zřejmě nejlépe obsazený turnaj ATP 500 v historii,“ tuší světová trojka. V rakouské metropoli startuje hned šest tenistů z elitní desítky žebříčku ATP, včetně prvního hráče světa Novaka Djokoviče.

Zatímco tedy v předešlých letech platil rodák z Vídeňského Nového Města na domácí akci za největšího favorita, letos tomu tak nebude. „Obhajoba titulu vypadá skoro nemožně. Už před příjezdem Djokoviče bylo obsazení neuvěřitelné. Tento ročník bude neskutečný, podívejte se na los,“ předvídal pro web ATP sedmadvacetiletý Rakušan.

Startovat na domácí akci je pro Thiema, jenž si minulý měsíc došel v New Yorku pro svůj premiérový grandslamový vavřín, vždy emotivní. „Už od svých čtyř nebo pěti let jsem tu byl každý rok. Nejprve jako kluk, který nerozuměl tenisu. Pak jako velký fanoušek,“ vzpomínal na dávná léta.

„Následovala účast v kvalifikaci, pak divoká karta do hlavní soutěže a poté už jsem v hlavní soutěži startovat automaticky, postupně jako nasazený. Skoro všechny důležité milníky mé kariéry se udály zde ve Vídni. A v roce 2019, kdy jsem turnaj vyhrál, vše vygradovalo. Byl to splněný sen,“ netajil Thiem.

Vstup do letošního ročníku čeká nasazenou dvojku už dnes v podvečer. Na úvod bude Thiem plnit roli obrovského favorita proti Vitaliji Sačkovi z Ukrajiny, šťastnému poraženému z kvalifikace. V akci bude i Novak Djokovič, jenž vyzve krajana Filipa Krajinoviče. S tím má zápornou bilanci 1:2 na zápasy.