Finále s migrénami. Trápící se Azarenková bojovala do poslední chvíle

- Jan Vojkůvka

Šampionkou premiérového ostravského turnaje WTA se v neděli stala Běloruska Aryna Sabalenková. Té se dokonce povedlo získat v České republice double, když spolu s Elise Mertensová zvítězila i ve čtyřhře. Kromě ní měl však finálový program i druhou hrdinku, kterou byla právě její soupeřka ze singlového souboje o titul Viktoria Azarenková. Tu trápily od soboty migrény, přesto finálový duel nevzdala a snažila se do poslední chvíle o zázrak.

Finále bylo krátké, trvalo pouhých 68 minut. Sabalenková jej vyhrála 6:2, 6:2 a radost jí nemohl zkazit ani fakt, že hrála proti viditelně oslabené soupeřce. Azarenková nechtěla boj o titul vzdát a také nechtěla prvenství své krajanky degradovat tím, že by ze zápasu odstoupila, či k němu vůbec nenastoupila, a tak jsme u televizních obrazovek mohli sledovat velké trápení nedávné finalistky US Open.

Bylo zcela zřejmé, že není fyzicky stoprocentní. Na kurtu ji dokonce navštívila turnajová lékařka. Ta se snažila jejím bolestem ulevit i masáží hlavy, ale marně. Síla, která ji tradičně při zápasech zdobí, se vypařila.

„Špatně mi začalo být už v sobotu,“ řekla po utkání Azarenková. „Měla jsem opravdu silnou migrénu a to se prostě někdy stane. Ráno mi bylo o něco lépe, ale na kurtu se projevilo hraní pod silným umělým světlem. To vyvolalo opět bolesti. Bylo to nešťastné, ale tak to někdy je.“

Přesto se však nehodlala vzdát a zkoušela vše možné. „Chtěla jsem zjistit, jestli existuje něco, co bych mohla udělat, abych se cítila lépe,“ pokračovala Azarenková. „Brala jsem to jako výzvu, jestli najdu nějaké řešení, třeba pro příště. Jsem hrdá na to, že jsem dokázala finále alespoň dohrát,“ dodala.

Jedno se musí zkušené Bělorusce nechat. Bojovala do posledního míčku. Ve druhém setu dokonce za stavu 1:4 Sabalenkovou obrala o podání. Následně sice prohrála dva gemy a finále ztratila, ale předvedla srdnatý výkon i bojovného ducha.

Své vystoupení v Ostravě může hodnotit kladně. Titul sice nezískala, ale rozhodně zanechala na českém turnaji významnou stopu a dokázala překonat sama sebe ve chvíli, kdy její tělo důrazně vyžadovalo odpočinek.