Bláznivá kvalifikace ve Vídni. Na spadnutí byla naprostá senzace

- Michal Hladký

Kvalifikace turnaje Erste Bank Open ve Vídni, jenž náleží do kategorie ATP Tour 500, nepatřila k těm nejlépe obsazeným. Vedle zaběhnutých jmen jako Nikoloz Basilašvili nebo Lorenzo Sonego se v ní představil například Ukrajinec Sačko, hráč šesté stovky světového žebříčku. A byl pár fiftýnů od toho, aby postoupil do hlavní soutěže a dokonal obrovskou senzaci.

Vitalij Sačko. Že vám to nic neříká? Není se čemu divit, ukrajinský tenista se nachází až na 529. pozici žebříčku ATP. Do kvalifikace turnaje ATP Tour 500 ve Vídni se dostal jako náhradník a hned na úvod ho čekalo pořádné sousto, a to Francouz Herbert, jemuž v rankingu náleží 82. příčka.

Jenže Ukrajinec omámený životní příležitostí předvedl famózní výkon. Po setech 1:6, 6:4 a 6:3 vyprovodil soupeře z kurtu a zaskočil tenisovou veřejnost.

Tady ale jeho příběh nekončí. Hráč, jenž během léta odehrál většinu akcí pořádaných Českým tenisovým svazem, sehrál dnes souboj o postup s Norbertem Gombosem. Tenisty v žebříčku dělí více jak 400 míst, na vídeňském kurtu to ale bylo naprosto nepodstatné.

Třiadvacetiletý Ukrajinec vedl nad slovenským soupeřem 7:5 a 4:3. Měl servis k dobru a kráčel vstříc senzaci. Jenomže v tom momentě si nejspíš uvědomil, čeho může docílit. Gombos vycítil šanci a finále kvalifikace otočil na 5:7, 6:4 a 6:4.

Ve Vídni sice Sačko končí, avšak tenisovému světu dal o sobě výrazně vědět. A poděkuje mu taktéž peněženka, na prize money si vydělal skoro 10 000 amerických dolarů, což je zhruba třetina jeho dosavadních výdělků na okruhu.

A to z rakouského turnaje není vše. Ke svému prvnímu singlovému zápasu po více než pěti letech nastoupil Brazilec Bruno Soares, momentální světová šestka ve čtyřhře. Jeho „comeback“ ve dvouhře však příliš dlouhé trvání neměl, Attila Balazs ho porazil jasně 6:2 a 6:4.