Nad Beckerem se smráká. Nepředal trofeje a sypou se na něj další žaloby

- Jan Vojkůvka

Ač navenek vypadá Boris Becker klidně a vyrovnaně, realita bude nejspíš o poznání horší. Bývalý slavný německý tenista, trenér a komentátor se stále více propadá do problémů se zákony a nově čelí další várce obvinění a žalob. Při posledním soudním slyšení si vyslechl žalobu z nesplnění informační povinnosti a také obvinění z toho, že nepředal trofeje určené k prodeji.

Dvaapadesátiletý Becker, který v roce 2017 vyhlásil bankrot, podle britských médií během posledního slyšení, které proběhlo ve čtvrtek v Londýně, musel celých 15 minut poslouchat souhrn obvinění, mezi kterými se nově objevilo i nepředání trofejí určených k prodeji. Všechna obvinění záhy odmítl.

Mezi artefakty, které mají alespoň zčásti umořit jeho obrovské dluhy v hodnotě desítek milionů eur, má být i wimbledonská trofej z roku 1985, stejně tak ocenění pro finalistu z roku 1989 a rovněž tituly z Australian Open 1991 a 1996.

Kvůli umoření dluhu proběhla už jedna aukce Beckerových titulů a tenisových suvenýrů, která v minulém roce vynesla věřitelům 750 tisíc eur. Byla to ovšem jen kapka v moři a britské soudy se snaží přinutit bývalou světovou jedničku k prodeji dalších artefaktů.

Podle nejnovějších informací se ovšem Becker snaží rozprodeji svých ocenění, které má spojené s velmi úspěšnou kariérou, zabránit. To mu ale může přinést velké problémy.

Stejně jako další nové obvinění ze zamlčení svých dalších majetků a nesplnění informační povinnosti.

První informace o této kauze spatřily světlo světa na konci září. Tehdy vyšlo najevo, že Becker má na svých bankovních kontech a v hotovosti částku převyšující 1,3 milionu eur. Také má téměř milion eur v akciích společnosti s umělou inteligencí. A rovněž vlastní byt v Chelsea a dvě nemovitosti v Německu.

Kvůli nově zjištěným poměrům, které Němec zatajil, hrozí Beckerovi až sedm let vězení. Podle žalobkyně Rebeccy Chalkleyové navíc není vyloučeno, že budou proti Beckerovi v budoucnu vznesena další obvinění.

Během soudního přelíčení se šestinásobný grandslamový šampion také dozvěděl, že pokud by se snažil vyhýbat britským úřadům, případně se pokusil uprchnout, bude na něj vydán zatykač.

Další slyšení je stanoveno v září 2021.