Pocta pro Šwiatekovou! Od polského prezidenta obdržela významné ocenění

- Michal Hladký

To byla jízda, na kterou Polsko dlouho nezapomene. Devatenáctiletá Iga Šwiateková coby 54. hráčka světového žebříčku si letos podmanila Roland Garros. Stala se tak první polskou singlistkou v historii, která vyhrála některý z grandslamů. A doma je za hrdinku, její úspěch dokonce ocenil i tamní prezident Andrzej Duda, jenž Šwiatekové udělil Zlatý kříž za zásluhy.

„Doufám, že tento ceremoniál bude teprve počátkem vašich dalších vítězství a úspěchů. Jak vašich osobních, tak nás všech, celého Polska," popřál polský prezident Andrzej Duda mnoho štěstí Šwiatekové při příležitosti udělení Zlatého kříže. 

Kromě toho, že ocenění obdržela Iga Šwiateková, tak medaile stejné hodnoty byla udělena také jejímu tatínkovi, Tomaszovi.

Ten, mimo to, že vychoval vynikající tenistku, vesloval na olympijských hrách v roce 1988. V jihokorejském Soulu byl součástí závodu čtyřek bez kormidelníka, kde polský celek zvítězil v „béčkovém“ finále a skončil celkově sedmý.

Zajímavostí je, že posádka s Tomaszem Šwiatkem porazila i Čechy. Ti skončili v Soulu jedenáctí.

Šwiatekovi se tak zařadili po bok dalších významných polských osobností. V tenisovém prostředí si například vysloužila Zlatý kříž za zásluhy taktéž Agnieszka Radwaňská.