Ve stínu Vídně. Do Nur-Sultanu míří Veselý, Paire, Verdasco nebo Sandgren

- Marek Bartošík

Příští týden se uskuteční dva halové turnaje ATP. Kromě akce kategorie ATP Tour 500 ve Vídni budou tenisté zápolit také na podniku základní kategorie ATP Tour 250 v Nur-Sultanu. Mezi přihlášenými je také česká jednička Jiří Veselý, který má jistý start v hlavní soutěži. Nejlepším tenistou ve startovní listině je podle žebříčku světová sedmadvacítka Benoit Paire.

Zatímco ženy na turnaji v Ostravě v podstatě zakončují sezónu (některé v listopadu čeká už jen Linec), mužský kalendář hlásí plné stavy. V následujícím týdnu se bude hrát mimo jiné zbrusu nový turnaj v kazašském hlavním městě Nur-Sultanu (dříve Astana).

Tamním pořadatelům se povedlo navzdory souběžně konané prestižnější akci ve Vídni zlákat některá zajímavá jména. Turnajovou jedničkou by měl být Benoit Paire (27.), kterého by mezi nejvýše nasazenými měli doplnit Miomir Kecmanovič (39.), Adrian Mannarino (41.) a John Millman (44.).

V pavouku dvouhry se objeví celkem 28 tenistů, čtyři nejvýše nasazení tak budou mít v prvním kole volný los. To se tedy nebude týkat Jiřího Veselého (66.), jenž je v pořadí přihlášených podle žebříčku dvanáctý. Český tenista se naposledy představil na Sardinii, kde uhrál sympatické čtvrtfinále.

Ke známým jménům ve startovní listině patří Tennys Sandgren (48.), který měl ve čtvrtfinále letošního Australian Open na dosah vítězství nad Rogerem Federerem. Nechybí ani někdejší člen top 10 Fernando Verdasco (61.) či mladý Američan Frances Tiafoe (63.).

Seznam 19 tenistů, kteří se do hlavní soutěže dostanou na základě svého žebříčku, nyní uzavírá Mackenzie McDonald (83., chráněný žebříček). Čtyři tenisté si zajistí místo přes kvalifikaci. Pořadatelé mají dále k dispozici tři divoké karty a dvě místa pro ve formě hrající tenisty (tzv. special exempts“).

Astana Open, jak zní oficiální název turnaje, se uskuteční od 26. října do 1. listopadu. Celková dotace činí 337 tisíc dolarů. Na vítěze čeká 250 bodů do žebříčku a 13 410 dolarů.

Kompletní startovní listinu naleznete zde.