Šířili jsme fámy o dopingu Nadala, protože byl příliš dobrý, přiznala francouzská hvězda

- Jan Vojkůvka

Se zajímavým přiznáním přispěchal ve své nové knize francouzský tenista Gilles Simon. V publikaci „This Sport That Makes You Crazy“ vítěz 14 titulů na okruhu ATP přiznal, že se mezi tenisty šířily fámy ohledně dopingu Rafaela Nadala zkrátka jen kvůli tomu, že byl až příliš dobrý. Důvodem bylo, že pro mnohé byla myšlenka, že by mohl být Španěl dokonce lepší než kralující Roger Federer, až příliš nekomfortní.

Fámy kolem dopingu Rafaela Nadala zesílily zejména v letech 2010 a 2011. Tehdy se totiž objevila obvinění, že byl ve spojení s nechvalně proslulým lékařem Eufemianem Fuentesem, který byl součástí několika dopingových skandálů v cyklistice a atletice.

Nadal, který tou dobou kraloval nejen antukovým dvorcům, ale slavil triumfy i na ostatních grandslamech a turnajích, měl podle šířících se zvěstí propadnout dopingu. Tomu, podle tehdejších spekulací, nahrávala i stavba jeho těla, kterou zdobily obří svaly.

Pravdou však bylo, že Španěl trávil až příliš času v posilovně, s čímž ovšem musel přestat kvůli stále častějším problémům s koleny. Nutně potřeboval shodit váhu, aby svá problémová kolena tolik nezatěžoval. Ale i to bylo pro mnohé důkazem předchozího dopingu.

Jak se později zjistilo, veškeré spojitosti Nadala s Fuentesem byly vyfabulované. A jak nyní ve své knize pětatřicetiletý Gilles Simon popsal, všechny zvěsti se šířily jen kvůli tomu, že si mnozí nechtěli připustit, že je Nadal zkrátka natolik dobrým tenistou. Jednalo se pouze o snahu Španěla zdiskreditovat.

„Pro některé bylo těžké si představit, že by po herní stránce mohl být Rafael Nadal lepší než Roger Federer,“ nečekaně otevřeně napsal bývalý šestý hráč světa. „Na jeho účet jsme dokonce šířili zvěsti o dopingu,“ přiznal.

„Nadal ale nezapadá do rámce dopujících,“ pokračoval Simon. „Navíc, a to zdůrazňuji, jsme nikdy nemluvili o fyzické kondici Federera, který jen těžko mohl něco Nadalovi závidět. To, jakým způsobem v roce 2017 ve svých 35 letech v Austrálii sehrál pětiseťáky, i proti Nadalovi, je mimořádné. Ale nikdo na to nepoukázal,“ dodal.

Ve své publikaci se aktuálně 58. tenista žebříčku pozastavil i nad dalšími tématy, která hýbala či hýbou tenisovým prostředím. Mimo jiné se vyjádřil i k oblíbenosti největších hvězd.

„Pro mnohé je Federer nedotknutelný. Pokud si zachová své rekordy, tak budeme moci říct, že Nadal a Djokovič byli jasně výborní hráči, ale ne tak silní jako on. Proto v poslední době dostává tento boj o pozici nejlepšího hráče historie takové rozměry, protože je mnoho lidí, kteří věří, že Federerovy rekordy nikdy nepadnou,“ napsal.

„Ale pokud ho Novak Djokovič předstihne, rozbije to myšlenkové vzorce mnoha lidí. Protože ho prostě nemají tak rádi jako Rogera,“ podotkl.