Rozdíl 500 míst! Belgičan na domácím turnaji způsobil senzaci, teď ho čeká světová sedmnáctka

- Jan Vojkůvka

Bylo to jako blesk z čistého nebe. Španěl Albert Ramos měl v Antverpách hladce postoupit do osmifinále, místo toho padl s neznámým domácím hráčem Zizou Bergsem, hráčem šesté světové stovky, který doposud nikdy na okruhu ATP nestartoval. Svou premiéru mezi elitou ovšem hned přetavil ve vítězství...

Jednadvacetiletý Belgičan, jehož maximem bylo 386. místo na světě a nemá žebříček ani na challengery (kde startoval naposledy v roce 2018!), způsobil na domácím turnaji v Antverpách prvotřídní senzaci. Poměrem 7:5, 7:5 vyřadil hvězdného Španěla, jemuž patří 45. místo na rankingu ATP.

Pravda, Ramos se v této sezoně trápí. Vyhrál jen 9 zápasů a prohrál jich hned 13. Ale padnout s Bergsem? To byl neskutečný šok. Vždyť domácímu tenistovi náleží až 528. místo na světě a rozdíl mezi oběma hráči tak činí neskutečných 483 příček.

Jenže domácí půda dělá svoje. Nejinak tomu je u tohoto mladého Belgičana, který divokou kartu od pořadatelů přetavil v životní úspěch. „Kvůli tomu hraji tenis. Jsem člověk, co miluje emoce. Zbožňuji tu atmosféru, přesně pro to žiju,“ říkal po zápase šťastný mladík.

Bergs, který má na kontě z let 2018 a 2019 tři tituly na nejnižším okruhu ITF World Tennis Tour, se nyní v dalším životním utkání střetne se světovou sedmnáctkou Karenem Chačanovem. To bude oproti Ramosovi úplně jiná liga. Zatímco Ramos prožívá bídný rok, Chačanov v posledních týdnech zaznamenal osmifinále Roland Garros a čtvrtfinále v Petrohradu.

A žebříčkový rozdíl obou hráčů je ještě hrozivějších 511 míst. Kdo se bude ve čtvrtek večer radovat z postupu?