Djokovič mění kalendář. Nehrál bych o žádné body, překvapil. Vše podřizuje novému rekordu

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Novak Djokovič hodlá vše podřídit honbě za novým rekordem. Srbský tenista to potvrdil i ve svých nejnovějších vyjádřeních, během kterých rovněž přiznal, že znovu upravuje svůj kalendář. Překvapivě totiž vynechá Masters v Paříži.

„Nebudu hrát v Paříži, protože bych nehrál o žádné body,“ překvapil Srb ve středečním rozhovoru pro srbská média. V hale Bercy přitom měl obhajovat svůj loňský titul, ale vzhledem k tomu, že kvůli pandemii koronaviru nemůže přijít o žádné body, tak by s ohledem na světový žebříček o nic nehrál.

Naopak potvrdil, že ve snaze vylepšit svůj bodový zisk, který má aktuálně hodnotu 11 740 bodů, si zahraje příští týden v rakouské Vídni. „Budu hrát ve Vídni a v Londýně,“ odhalil své plány na závěr sezony. „Ve Vídni mohu získat až 500 bodů, jelikož jsem tu loni nehrál a také v Londýně bude ve hře spousta bodů,“ podotkl.

Na ATP Finals v minulé sezoně vyhrál pouze jeden zápas ve skupině a neprošel do vyřazovacích bojů. Turnaj mistrů začíná ve Velké Británii 15. listopadu.

Důvody ke změnám jsou přitom zřejmě i z dalších Djokovičových vyjádření. Jeho hlavní motivací je překonání historického maxima Rogera Federera v počtu týdnů na čele světového žebříčku.

Aktuální rekord Rogera Federera činí 310 týdnů na čele světového žebříčku. Djokovič za švýcarským tenistou zaostává o pouhých 19 týdnů. To znamená, že novým rekordmanem se může stát 8. března.

„Chci přepsat historii. Chci být světovou jedničku s nejvyšším počtem týdnů na čele žebříčku ATP a udělám kvůli tomu vše, aby se tak stalo,“ řekl bojovně.

Odmítl tak přímou konfrontaci s Rafaelem Nadalem, který naopak v Paříži bude startovat a bude usilovat o zisk plného počtu 1000 bodů za vítězství, aby trochu stáhl ztrátu na pozici prvního hráče světa. Na Djokoviče nyní ztrácí 1890 bodů a v Paříži může získat 640 bodů, pokud vyhraje titul (v minulé sezoně si připsal za semifinále 360 bodů).

„To, jestli bude Nadal hrát v Paříži, nebo nebude, nic nemění, protože vše mám ve svých rukách,“ pokračoval Djokovič. „Mým bezprostředním úkolem je nasbírat co nejvíce bodů, abych se pokusil mít před příští sezonou mezi sebou a smečkou lovců co největší náskok,“ doslovně dodal.