J&T Banka Ostrava Open: Dvouhra bez Češek. Muchová ani Plíšková čtvrtfinále nevybojovaly

- Redakce

Čtvrteční program turnaje WTA Premier v Ostravě byl vyplněn především zbývajícími zápasy druhého kola dvouhry. Karolína Muchová v souboji o čtvrtfinále podlehla Elise Mertensové. Nedařilo se ani Karolíně Plíškové, která nezvládla třísetovou bitvu proti Veronice Kuděrmetovové. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková po boji postoupily do deblového semifinále.

V Ostravě končí i Karolína Plíšková
Nasazená dvojka Karolína Plíšková (6.) odjede z turnaje v Ostravě bez vítězství. Češka měla v prvním kole volný los, v tom druhém prohrála s ruskou kvalifikantkou Veronikou Kuděrmetovovou (47.) za hodinu a 56 minut 6:4, 4:6 a 3:6. Vítězka přestřílela domácí favoritku 10:9 na esa, to poslední zaznamenala na mečbol.

Kuděrmetovová si připsala už čtvrté vítězství na turnaji, dvě z nich zaznamenala v kvalifikaci. Na Plíškovou vyzrála i v srpnu v New Yorku (7:5, 6:4). Dvouhra žen na ostravské akci WTA tak pokračuje bez české účasti.

„Ona hraje rychle, její hra mi nesedí. V každém setu to bylo o pár míčcích. První set byl docela dobrý. Škoda, že jsem ve druhém setu nepodržela na 3:1. Přišlo mi, že po tom prvním byla trošku dole a já jsem toho nevyužila,“ litovala Plíšková, pro kterou to byl poslední zápas sezóny.

Muchová na Mertensovou nestačila
Karolína Muchová (28.) končí na turnaji WTA v Ostravě v osmifinále, v němž podlehla Elise Mertensové (21.) po hodině a 23 minutách 4:6 a 2:6. O osudu vyrovnané první sady, v níž Češka nevyužila pět brejkbolů, rozhodl brejk v desáté hře. Ve druhém setu už dominovala Belgičanka, která si připsala úspěchy na returnu v šesté a osmé hře. Ve čtvrtfinále si zahraje proti Viktorii Azarenkové (14.).

„Důležitý byl určitě začátek, mohla jsem mít rychlý brejk v prvním i druhém gemu na returnu. Měla jsem to prakticky na raketě, ale nedohrála jsem to. Pak už výborně servírovala. Jsem z toho taková skleslá, mohla jsem předvést víc. Nemám z toho dobrý pocit,“ sdělila Muchová.

Krejčíková a Siniaková si zahrají semifinále
Druhé nasazené Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková přehrály ve čtvrtfinále turnaje WTA v Ostravě polsko-švýcarskou dvojici Linetteová, Teichmannová za 78 minut 6:4, 2:6 a 10:5.

České favoritky vstoupily do utkání podobně jako ve včerejším prvním kole hůře, když prohrávaly 1:4 a čelily brejkbolu. Složitou situaci nicméně ustály. Druhá sada byla v režii Linetteové a Teichmannové, když si připsaly dva brejky a samy odvrátily dva brejkboly. V rozhodujícím supertiebreaku ale znovu dominovaly Češky, které si rychle vypracovaly vedení 7:0. V sobotním semifinále si zahrají proti kanadsko-brazilskému páru Dabrowská, Stefaniová.

„Byl to slušný a těžký zápas, holky hrály hodně agresivně. Na to, jaký jsme měly pomalý začátek, jsme to zvládly skvěle. Vstup do supertiebreaku se nám moc povedl, pak jsem mohly být víc v klidu,“ hodnotila pro Tenisový svět Siniaková, která se také vyjádřila k dalším soupeřkám.

„Dabrowskou známe dobře, Stefaniovou moc ne. Viděla jsem pár záběrů z jejich posledního utkání. Obě hrají deblově, snaží se chodit na síť. My se pokusíme konečně vstoupit lépe do zápasu,“ doplnila.

Sabalenková otočila bitvu s Gauffovou
Osmifinále ostravského turnaje WTA nabídlo velké drama, v němž třetí nasazená Aryna Sabalenková (12.) udolala šestnáctiletou kvalifikantku Cori Gauffovou (55.) po dvou hodinách a 13 minutách 1:6, 7:5 a 7:6(2). Běloruská tenistka v rozhodujícím setu prohrávala už 2:5, manko dvou brejků však dokázala vymazat. Ve čtvrtfinále ji čeká další kvalifikantka Sara Sorribesová Tormová (73.).

2. kolo dvouhry
Ons Džabúrová (TUN, 32.) – Jelena Ostapenková (LAT, 44.) 6:4, 6:4
Cori Gauffová (USA, 55.) – Aryna Sabalenková (BLR, 12.) 6:1, 5:7, 6:7(2)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (28.) – Elise Mertensová (BEL, 21.) 4:6, 2:6
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 47.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) 4:6, 6:4, 6:3
Darja Kasatkinová (RUS, 75.) – Jennifer Bradyová (USA, 26.) 5:7, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Linetteová (POL), Teichmannová (SUI) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 4:6, 6:2, 5:10
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) – Ostapenková (LAT), Zvonarevová (RUS) 7:6(5), 5:7, 10:8