Z takových proher se člověk nejlépe učí, vyhlíží další výzvy Krejčíková. Co říkala na „sestřelení" od soupeřky?

- Michal Hladký

Barbora Krejčíková hraje nejlepší tenis v dosavadní kariéře. Česká raketa odstartovala na French Open, kde dokráčela do osmifinále. Stejná fáze turnaje se brněnské rodačce stala osudnou i v Ostravě. Ale favorizované soupeřce nedala nic zadarmo. Proti Bělorusce Azarenkové, čtrnácté hráčce světa, uhrála první sadu v poměru 6:2. Další sady skončily výsledky 2:6 a 1:6 v neprospěch Češky, ale ta se rozhodně nemá za co stydět.

Čtvrtý zápas ve čtyřech dnech. Krejčíková měla pořádně nabitý program. Na herní vytížení si ale nestěžuje.Vždy je super hrát více zápasů v méně dnech, než kdyby to bylo naopak,“ nechala se slyšet na pozápasové tiskové konferenci poté, co prohrála v osmifinále ostravského turnaje s Viktorií Azarenkovou po setech 6:2, 2:6 a 1:6.  

Přesto, že to Češce proti běloruské tenistce nevyšlo, tak předvedla velmi kvalitní hru. „Myslím si, že jsem hrála dobře. Jsem i ráda za tuto prohru, z těch se člověk nejlépe učí. Bylo na ni vidět, jak je psychicky silná,“ hodnotí svůj výkon momentálně 85. hráčka světového žebříčku.

A nechybělo mnoho k tomu, aby Krejčíková s novináři mluvila v roli čtvrtfinalistky. Vždyť si ve druhé sadě vytvořila hned osm brejkbolů, ani jeden z nich však neproměnila. „Je škoda, že jsem je nevyužila. Kdyby se mi to podařilo, byla bych sebevědomější, a i jí by to možná hlodalo v hlavě,“ lituje brněnská rodačka.

Ale i tak Češka uznala, že se ještě má hodně co učit. „Proč mi to nevyšlo? Zkušenosti. Jsem čerstvě v nejlepší stovce, takové větší zápasy hraji teprve chvíli. I kdyby Viktoria prohrávala 2:6 a 0:5, tak si bude věřit a pořád se povzbuzovat. Je neskutečně psychicky silná,“ jmenuje výraznou vlastnost Azarenkové. A dodává: „Je to úplně jiný level. Ty TOP holky hrají rychleji, člověk musí být pořád ready. Je hrozně těžké udržet jejich tempo.“

Kromě urputné bitvy byli diváci u televizních obrazovek svědky i některých nevšedních momentů. Jako například, když Běloruska napálila míček přímo do české tenistky. „Musela jsem být na síti dobrá. Přijde mi to jako kompliment, věděla, že kdyby to dala vedle mě, tak si to pohlídám a zahraji dobrý volej,“ okomentovala s nadsázkou Krejčíková celou situaci.

To ovšem nebylo vše. V posledním gemu zápasu zahrála Azarenková úder a míček se snad půl metru ploužil po pásce, než se rozhodl, na jakou stranu dopadne. „Tak to se mi snad ještě nestalo, rozhodně ne takovým způsobem,“ vzpomíná Češka.

Krejčíková odehrála v Ostravě čtyři kvalitní zápasy. Hodnocení tedy jiné než kladné být nemůže. „Bylo těžké se prokousat kvalifikací, obzvlášť když jsem ještě týden zpátky hrála na antuce. K tomu se zde kvůli vládním opatřením nedalo moc trénovat. Vytěžila jsem z těchto podmínek úplné maximum,“ uzavírá osmifinalistka letošního Roland Garros.

J&T Banka Ostrava Open 2020 (ženy, CZE, 528 500 USD, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (85.) – Viktoria Azarenková (BLR, 14.) 6:2, 2:6, 1:6